Riitta och Ti-Ti Nalle har tassat ihop i trettio år

PÅ BESÖK. Ti-Ti Nalle kommer på besök till sin forna hemort Borgå i samband jubileumsturnén. Konsertdags i Konstfabriken är det den 1 december klockan 15. Bild:

Barnens björnfavorit Ti-Ti Nalle har hunnit bli sex nalleår gammal. Det motsvarar trettio människoår vilket Riitta Korpela firar med nybyggt nallehem i Lembois, nallekryssning och landsomfattande konsertturné.

Aldrig hade väl Riitta Korpela kunnat föreställa sig att den 25 centimeter stora nallen som hennes mamma virkade åt henne i slutet av 1980-talet skulle växa sig människohög och charma en miljonpublik. Men så gick det.

Den musikaliska nallebjörnen föddes i samband med att Korpela studerade till musiklekskolelärare vid Sibelius-Akademin och behövde en kommunikationskanal mellan sig och barnen. Inom kort blev Ti-Ti Nalle familjernas vardagsvän, tevestjärna och barnens favorit via programmet Lilla tvåan för att i dag ha över 12 miljoner tittare på Youtube.

Pedagogiken har varit central för den sympatiska nallen ända sedan starten, och detsamma gäller de sju övriga björnarna som björnfamiljen utökats med sedan dess. Någonstans där ligger också hemligheten bakom Ti-Ti Nalles orubbade popularitet som vid det här laget sträcker sig över flera generationer finskspråkiga finländare.

– Ti-Ti Nalle är en lättillgänglig, jordnära nallebjörn som är väldigt starkt närvarnade i barnens och barnfamiljernas vardag. Ti-Ti Nalle uppmuntrar till att gå på pottan, äta upp sin gröt och vara en god kompis utan att komma med pekpinnar. I stället för att ifrågasätta vad lilla Liisa eller Pekka gör så kan man syna nallarnas agerande på ett lekfullt sätt och samtidigt uppmuntra familjerna till diskussion hemma, säger Riitta Korpela.

Ti-Ti Nalle är en lättillgänglig, jordnära nallebjörn som är väldigt starkt närvarnade i barnens och barnfamiljernas vardag.

Vid det här laget har Korpela komponerat och skrivit texten till hela 367 nallelåtar i olika genrer, och fortfarande – efter över 1 miljon sålda album – är den pedagogiska aspekten viktig. Barnen är likadana men samhället förändras, och då behövs det nya låtar för att för att tangera aktuella frågor som familjerna tampas med.

Riitta Korpela har satsat stort på att fira Ti-Ti Nalles trettioårsjubileum, och nyligen slogs dörrarna upp för nallefamiljens nya hem – ett 1 000 kvadratmeter stort timmerhus inne i köpcentret Ideapark.

– Människor byter boningsort så varför skulle inte nallefamiljer också kunna göra det, säger Korpela om flyttlasset som den här gången gick från Ikalis till Lembois.

OMTYCKT. – Jag hade aldrig kunnat föreställa mig hur omtyckt Ti-Ti Nalle skulle bli då jag för trettio år sedan gav min första konsert på gården utanför glasbruket i Humppila, säger Riitta Korpela som firar med nytt nallehem, temakryssning och konsertturné, bland annat. Bild:

Förra gången som Ti Ti-Nalle och gänget flyttade så hade man Borgå i backspegeln; som bekant var nallarnas hemvist länge ett stående inslag bland de övriga små bodarna i Gamla stan.

Takten under jubileumsåret är tuff och omfattar bland annat en konsertturné med runt hundra konserter.

– Jag vill föra kakbitar till så många orter som möjligt som tack för att jag så här länge fått göra ett så härligt arbete tillsammans med finländska barnfamiljer, säger Riitta Korpela.

Människor byter boningsort så varför skulle inte nallefamiljer också kunna göra det.

Den 1 december står Borgå och Konstfabriken i turen och Korpela ser fram emot att besöka sin gamla hemstad med en storstilad show. Publiken får höra nallefamiljen, med Ti-Ti Nalle i spetsen, framföra både gammalt och nyskrivet material, uppbackade av duktiga sångare, tekniker och dansare. Riitta Korpela har anlitat skickliga ungdomar, bland annat konståkare och gymnaster, att ta plats i nalledräkterna.

– Barnens uppmärksamhet fästs på ett helt annat sätt vid rörliga och tricksande nallar på scen. Efter konserten blir det förstås kramkalas med nallarna för alla som vill.

Utöver nytt nallehem, temakryssning och konsertturné uppmärksammas Ti-Ti Nalles jubileum också med en sagobok och – i sinom tid – med en skivinspelning från jubileumsturnén.