Restriktionerna i Östnyland hävs: "Ta det lugnt och ta ansvar"

I östra Nyland hävs restriktionerna kring hur många som får samlas från och med den 15 juni. Bild: Arkiv/Kristoffer Åberg

Sammankomstbegränsningarna i Östnyland hävs från och med i dag, tack vare det gynnsamma epidemiologiska läget. Noggrannare instruktioner om munskydd kommer senare i veckan.

På tisdagen meddelade Regionförvaltningsverket i Södra Finland att sammankomstbegränsningarna i de östnyländska kommunerna hävs. Fortfarande ska de allmänna hygienkraven följas då man ordnar offentliga tillställningar och allmänna sammankomster.

– Många unga och unga vuxna har väntat länge på det här, men jag skulle önska att man tar det lugnt och tar ansvar. Bland de äldre har man redan hunnit ge andra dosen av vaccinet, men många unga har bara fått den första dosen, säger Sari Gustafsson, bildningsdirektör på Borgå stad.

Munskydd

Coronavirusläget i Borgå har förblivit oförändrat och staden befinner sig på epidemins basnivå med ett incidenstal på 17,8. Förra veckan upptäcktes det 8 smittor.

Närmare instruktioner om användning av munskydd kommer senare under veckan, men Sari Gustafsson tycker att man bra kan fortsätta använda dem för att inte förvärra läget.

– Jag tycker att det är fiffigt att ännu ha munskydd om det exempelvis är mycket folk i butiken eller man står som packade sillar utomhus.

Idrottshobbyer för vuxna som ordnas inomhus i lokaler som Borgå stad förvaltar öppnas från och med den 16 juni. Omklädningsrummen, men inte duschar, kan användas. I all verksamhet måste man agera hälsosäkert.

De som deltar i verksamhet i idrottslokaler inomhus behöver inte längre använda munskydd, men det rekommenderas annars än under själva idrottsprestationen. Även bestämmelsen om säkerhetsavstånd på två meter slopas men deltagarna måste hålla avstånd och undvika närkontakter.