Restauranger börjar sälja ut alkohol

RESTAURANG. J.L. Runebergs Ted Lönnroos börjar sälja öl som kunderna kan ta med sig hem. Bild: Kristoffer Åberg

Ett knappt dussin restauranger i Östnyland har sökt och fått tillstånd att sälja alkohol som kunderna får ta med hem. På J.L. Runeberg börjar man sälja eget öl.

Säsongen är nära föreståenden när Ted Lönnroos står vid sitt fartyg J.L Runeberg i Borgå å, något som vårvärmen påminner om. Lönnroos är en av de som fått tillstånd att sälja alkohol som kunderna kan ta med sig hem.

De nya reglerna ger samma möjligheter som matbutiker: en maximal styrka på 5,5 procent och utförsäljning mellan klockan 9 och 21.

Eget öl

Lönnroos säger att man redan länge haft "eget" båtens vin, alltså vin som man lagt egen etikett på. Nu har man beslutat sig för att också ha eget öl. Det bygger på en idé som Lönnroos fick när han var på Viking Line för 22 år sedan och träffade bolagets direktör.

– Jag frågade varför de inte har tygkassar med fack som man kan rada vin i. Det dröjde inte länge förrän de dök upp. Nu tänker vi lite lika med vårt öl, så att kunderna ska kunna ta med sig lite så att de klarar sig hela vägen hem, säger Lönnroos.

Ölet fungerar enligt samma princip som vinet, med egen etikett som man nu jobbar på för att hinna få varorna till försäljning när säsongen börjar. Lönnroos tror inte att utförsäljningen ska orsaka problem.

– Det har varit normalt ute i världen i evigheter, och inte har de länderna dött ut. Visst, den finländska dryckeskulturen är säkert sådan att man dricker mera när reglerna luckras upp. Men det jämnar ut sig.

Få sökande

På regionförvaltningsverket säger inspektör Pirkko Lamminpää, som ansvarar för bland annat Borgå och Sibbo, att man inte fått särskilt många ansökningar och att alla som sökt tillstånd också fått det.

– Det är automatiskt, förutsatt att man har ett kassasystem som separerar utförsäljning och försäljning i restaurangen.

I Lovisa och Lappträsk har ingen ansökt, förutom i Forsby.

Lamminpää ansvarar också för delar av Helsingfors, och totalt har hon i nuläget omkring trettio tillstånd. Bland de sökande finns främst restauranger som finns lite längre bort från butiker, plus många Golfbanors restauranger som säljer drycker för golfrundan.

– Det är främst restauranger av typen stolar vid havet och take away, alltså ställen där det är längre väg till butiken än till restaurangen. Och sedan de som har eget öl.

De samtal som Lamminpää fått av restaurangföretagare har ofta slutat i konstaterandet att det inte lönar sig eftersom man inte har fördel i jämförelse med butiker.

– Många upplever att man inte får kunder om villkoren är desamma.

Vill sälja vin

Bland de traditionella restaurangerna finns Zum Beispiel i Gamla stan i Borgå. Där säger ägaren Anton Frankenhaeuser att man inte tänker sig att det blir någon guldgruva. Snarare är tanken att sälja ut om någon kund hittar ett öl den gillat på restaurangen.

– Det handlar säkert inte om stora mängder, mera special-öl som kunden inte annars får tag på.

Frankenhaeuser ser att de nya reglerna är ett steg i rätt riktning, och att den finländska alkoholkulturen sakteligen börjar närma sig den europeiska. Han skulle ändå sälja ut också starkare varor, främst vin, om reglerna bara tillät det.

– Folk börjar allt mer förstå hur man kombinerar mat och alkohol.

Många restauranger – också Zum Beispiel – säljer viner som inte finns i Alkos sortiment. Frankenhaeuser tror att det skulle tillåta restauranger att satsa ännu mera på sin vinlista.

– Det handlar om konkurrens. Allt ska vara på plats för att kunden ska återvända. Här i Borgå ligger Alkobutikerna dessutom i industriområden utanför centrum. Det vore en lösning på det också.

Borgå: Gabriel 1763, Virvik Golf, Zum Beispiel, Ravintola Porvoo Golf, m/s J.L. Runeberg, Borgå fiskhus, Seikkailulaakso (Emsalö), Cafe Lokki (Hammars).

Sibbo: Ravintola Veljekset Nevas (Söderkulla), Ravintola Golf Talma (Tallmo).

Lovisa: Koskenkylän Kahvio (Forsby).

Listan kan förändras när andra restauranger ansöker.

Den nya alkohollagen påverkar bl.a. öppettider, utförsäljning och möjligheten till Happy Hour.

Med en anmälan får man servera alkohol till klockan 4, och börja servera klockan 7. Öppettider får man bestämma fritt.

I Borgå har La Fiesta, Barracuda, Glory Days, Seikkailulaakso och Paahtimo försäljning till klockan 4. I Lovisa har Zilton.

Mer läsning