Researrangörer befarar att branschen går i konkurs – vädjar till beslutsfattarna

Coronapandemin har slagit hårt mot resebranschen och konkurser befaras. Bild: Linnea de la Chapelle/SPT

Resebranschen vill ha stöd från myndigheterna och samarbeta kring tryggt resande så länge coronaviruset härjar i världen. På torsdag ordnas en demonstration utanför Riksdagshuset.

Redan innan höst- och vintersäsongen kommit i gång står det klart att den inte kommer att medföra någon större lindring för resebranschen som lidit märkbart sedan coronapandemin nådde Finland i mars. Det visar en rundringning till några av de större researrangörerna.

Tjäreborg har avbokat alla semesterresor åtminstone till slutet av oktober. Detsamma gäller Aurinkomatkats paketresor.

Apollomatkat har avbokat eller skjutit fram alla resor till i början av november, medan Detur avblåst alla resor för resten av året.

TUI erbjuder endast två resor i höst, under vintersäsongen något fler.

Värst har det gått för Primera Holidays Oy, som ansvarar för försäljningen av Matkavekkas resor i Finland. Bolaget försattes i konkurs i fredags.

Befarar fler konkurser – planerar demonstration

Jessica Virtanen, produktchef på Tjäreborg, befarar att Matkavekka inte blir den enda som går under på grund av pandemin.

– Vårens massavbokning av resor skapade ett enormt ekonomiskt tryck på företagen då vi skulle betala tillbaka kundernas pengar. Nu är läget lugnare då avbokningarna kommer an efter. Återbetalningarna medför ändå en stor utgift och mycket extra arbete.

Enligt Virtanen är det endast näringsminister Mika Lintilä (C) som visat intresse för branschens utmaningar. På torsdag kommer flera researrangörer att demonstrera utanför Riksdagshuset i hopp om att få fleras uppmärksamhet.

Vårens massavbokning av resor skapade ett enormt ekonomiskt tryck på företagen då vi skulle betala tillbaka kundernas pengar.

– Omsättningen har varit frusen i ett halvt år. Läget är allvarligt, säger Virtanen.

– Vi efterlyser ett samarbete med myndigheterna för att förhindra att branschen går i konkurs. Hur kan vi tillsammans göra resandet tryggt då vi sannolikt kommer att tvingas förhålla oss till coronaviruset i flera år?

Mehmet Ahishali, verkställande direktör på Detur, delar oron. Deras nästa plan lyfter först den 19 februari, med sikte på Tunisien.

– Givetvis innebär det problem att resten av årets resor uteblir innan vår traditionella paus på sex veckor efter årsskiftet. Hela året har varit svårt sedan pandemin bröt ut. Fortsätter situationen nästa år kommer branschen och allt som har kopplingar till den att rasa.

Hoppas på fler gröna länder

Från och med i lördags finns Cypern igen på hälsomyndigheternas lista över länder som anses trygga att resa till. Som en direkt följd har TUI satt in två resor till Cypern i samband med höstlovet.

– Det blir våra enda resor i höst. Under vintern säljer vi något fler resor, bland annat till Kanarieöarna och Thailand. Höstens och vinterns reseutbud är otroligt smalt i jämförelse med normalt, säger Laura Aaltonen, kommunikationschef på TUI.

Aaltonen uppger att höstlovsresorna är populära. Också webbtrafiken indikerar att finländarna ser sig om efter resor även om bokningstakten är långsammare än under samma period i fjol.

Höstens och vinterns reseutbud är otroligt smalt i jämförelse med normalt.

– Vårens och sommarens resor säljs normalt i förhoppningen att de blir av. Hamnar något land på myndigheternas röda lista avbokar vi resorna och kunderna får pengarna tillbaka. Vi gör också egna prognoser för att kunna avboka i god tid. Kunderna har också rätt att omboka resor.

Resenärerna siktar på sommaren 2021

Apollomatkat beslöt redan i augusti att avboka eller skjuta fram alla resor till början av november. Marknadsansvariga Satu Kontulainen uppger resedirektiven som den största orsaken.

– Vi hade inget annat val. Vi hoppas kunna börja flyga till bland annat Teneriffa och Kanarieöarna i november. Resenärerna verkar förhålla sig försiktigt till att resa i vinter och blickar mot sommaren i stället.

Kontulainen uppskattar att branschen agerat ansvarsfullt under pandemin.

– Det är en utmaning då ingen av oss upplevt en liknande situation tidigare.

Hamnar något land på myndigheternas röda lista avbokar vi resorna och kunderna får pengarna tillbaka.

På Tjäreborg uppger Jessica Virtanen att man snart måste fatta ett beslut om november.

– Myndigheternas bestämmelser i Finland och i destinationslandet avgör om resor alls är möjliga. Vi har redan avbokat alla resor till bland annat Gambia och Kap Verde. Vi hoppas på Kanarieöarna från och med den 31 oktober även om det ser illa ut.

Aurinkomatkat inför paketresor inom Finland

I oktober ska Aurinkomatkat fatta beslut om paketresorna återupptas från och med november. Under de kommande veckorna säljer de stadssemesterresor till exempelvis Berlin, Riga och Warszawa.

Kommunikationsansvariga Mari Kanerva uppger per e-post att bokningarna rullar in i stadig takt, vilket visar ett intresse för resor i närområdet.

– Vinterförsäljningen är mindre än i fjol. Men resorna som ombokas flyttas till de kommande månaderna och efterfrågan för november har ökat den senaste tiden. Vi ser ett intresse för att resa så fort det är möjligt att ordna resor igen, säger Kanerva.

Myndigheternas bestämmelser i Finland och i destinationslandet avgör om resor alls är möjliga.

För att möta efterfrågan lanserar Aurinkomatkat ett nytt koncept med paketresor inom landet. Redan från och med oktober är det möjligt att åka på paketresa till Ruka, och i november till Saariselkä, Ylläs och Levi.

Vd Timo Kousa säger att lapplandsresorna inte kommer kunna rädda bolagets ekonomi, men det är ett sätt att sysselsätta en del av personalen i en svår tid.

– Det här är förhoppningsvis ett långvarigt projekt som senare kan ses som en positiv följd av coronaviruset.

Mer läsning