Resan, inte målet, är det viktigaste

HÄLSNING. ”Kära barn, i dag kom vi fram till bergen” lyder en av auntie Kaisas och uncle Toffes hälsningar från cykeläventyret i USA. Boken Imperfecti formas av 85 vykort till syskonbarnen i Helsingfors. Bild: Chanette Härus

Kaisa och Christoffer Leka har paketerat sitt senaste cykeläventyr i ask, mellan mjuka pärmar, på ouppsprättade blad. Den bifogade brevkniven behövs för att kunna dela deras färd genom USA.

Serietecknargrafikerparet Kaisa och Christoffer Lekas resa börjar med en gammal karta. Den amerikanska kontinenten breder ut sig framför dem, solblekt och sliten, men vad de ser är ett löfte om ett äventyr. I Imperfect får läsaren följa med på en strapats på två däck (fyra om man räknar bådas cyklar) som bjuder på allt från tuffa uppförsbackar och skavsår till vänliga själar som bjuder trötta resenärer mat husrum. Andemeningen är klar: resan, inte, målet är det viktigaste.

I boken får läsaren korsa USA tillsammans med Auntie Kaisa och Uncle Toffe, som de heter på sidorna, men inte i resedagbokens traditionella form. Cloun heter vykort, ett par dag, totalt 85 stycken, som skickas per post till syskonbarnen Alwa, Edwin och Wilhelm i Helsingfors. Kortens begränsade utrymme och informationen som hinner "föråldras" jämfört med omedelbar kommunikation via smarta appar, ger det skrivna ordet en helt annan vikt. Det gäller att vara koncis och tänka på att vykortshälsningen inte går att redigera senare, då kortet väl är lagt på brevlådan.

Nu är det är inte vilka vykort som helst som Lekas sänder till Finland från vägen mellan New York och San Francisco. Som ytterligare en påminnelse om gångna tider sänder de i väg gamla sepiafärgade vykort – korniga fotografier på nyblivna studenter, småbarn och familjer – där baksidan fylls av skrivna och tecknade klipp från resan. Kaisa Lekas Musse Pigg-liknande alter ego och Christoffer Lekas dito anka får punka, trampar i ösregn, äter müslistänger, övernattar på ranch, träffar amerikaner med handeldvapen på fickan och får frågan om vart det är på väg alltför många gånger.

Plumpar och fransar

Vykorten, ofta skrivna efter långa dagar i cykelsadeln, är precist utförda och genomtänkta, exakt textade, ibland med små bläckplumpar som påminner om bläckets beständiga natur men framför allt om att allting inte måste vara perfekt. Att läsaren dessutom själv måste sprätta upp boksidorna spär på intrycket: mitt exemplar av Imperfection är mer än lovligt fransigt i marginalen, men det gör ingenting, det är en del av läsupplevelsen.

Syskonbarnens namn och adress är finurligt textade på korten och alltid olika, samma gäller de grälla frimärkena som spär på kontrasten mellan vykortens svartvita tidsera och vår cmyk-färgade nutid. Nog för att frimärkena i sig är något av dinosaurier då dagens hälsningar klickas i väg och når mottagaren på några sekunder. E-postmeddelanden kan komma bort, men innehållet finns kvar i "skickat", och intressant är att notera mängden blanka rutor i paret Lekas bok. "Lost in transit" står det ovanför rutorna där vykorten kommit bort på vägen i Helsingfors.

Hälsningarna då? Vykorten där Auntie Kaisa och Uncle Toffe rapporterar från sin 85 dagar långa resa går innehållsmässigt från högt till lågt, från vardagligt till filosofiskt. Med tanke på de unga mottagarna är det antagligen små händelser roar mest, som när uncle Toffe cyklade över en orm och blev jätterädd eller de träffar annan cyklist på långresa, en som döpt sitt tvåhjuliga resesällskap till Lucy.

Högt och lågt

Ser man vykorten samlade inom pärmar i ett längre perspektiv rymmer de cirka 280 sidorna många goda, tänkvärda och livsbejakande råd som kan tänkas vägleda mottagartrion då de blir äldre och plockar fram boken igen. Det handlar om att ta vara på nuet, att våga omfamna äventyret, att inte dricka vatten ur trädgårdsslangar och att sätta värde på nya och gamla vänner.

Emballage, sigill, ask, papper, snöre och brevkniv låter läsaren jobba för att få uppleva Kaisa och Christoffer Lekas 85 dagar långa äventyr genom USA. Det är högst välkommet med en långsamhetens lovsång mitt i överflödet av snabb kommunikation.

En resedagbok sammanställd av vykort, skriven och tecknad av Kaisa och Christoffer Leka.

Utgiven på Absolute Truth Press 2017.

288 sidor, kommentarer inkluderade, samt prolog och följebrev. Ask + brevkniv som bonus.

Mer läsning