Resan fortsätter för jubilerande Egotrippi

JUBILEUMSTURNÉ. Egotrippi firar 25 och turnén Aina matkalla jonnekin landar i Konstfabrikens Fabrikssalen på fredag. Bild: Tero Ahonen

Popparna i inhemska Egotrippi firar tjugofemårsjubileum med en landsomfattande turné. På fredag står Borgå på tur med ett akustiskt gig.

Älä koskaan ikinä, Matkustaja, Mestaripiirros och Unihiekkaa. Hitlåtarna har hunnit bli många sedan popgruppen Egotrippi uppträdde för första gången på Brändö Casino år hösten 1993. Det dröjde ändå nästan tio år innan bandets melodidrivna pop- och rockmusik slog igenom på allvar hos de inhemska musikdiggarna, och albumet Matkustaja från 2003 sålde guld.

Titellåten belönades dessutom med en Emma-statyett som årets bästa inhemska låt och därifrån har trenden varit uppåtgående. Samlingsvolymen 20 suosikkia som släpptes bara ett år senare sålde platina och medan den sjätte plattan Vielä koittaa blev gruppens första listetta. Succé gjorde även skivan Maailmanloppua odotellessa från 2008 – den belönades med tre Emmor.

Efter en paus på några år aktiverade sig Egotrippi igen och består i dag av Anssi Maasalo, bas och sång, Mikki Kauste, sång och keyboard, Knipi, sång och gitarr, Skele, gitarr och Risto Niinikoski, trummor och sång. I fjol släppte man albumet 10 som vann kritikernas hjärtan.

Egotrippi uppträdde i Borgå så sent som förra sommaren i samband med Popkalaset. På fredag är man tillbaka med 25-årsjubileumskonserten Aina matkalla jonnekin som förstås anspelar på de bekanta raderna från hitlåten Matkustaja. Några av jubileumsturnéns konserter har genomförts tillsammans med en symfoniorkester men konserten i Borgå görs i klubbformat i Konstfabrikens Fabrikssal, det vill säga med bardisk i lokalen .

Biljetterna till spelningen fredagen den 18 maj klockan 19 kostar 28,50 och fås via konstfabrikens info, tfn 010 231 8200. Konserten räcker cirka 75 minuter.