Rent spel av Hunters under premiärhelgen – det unga laget siktar högt

BORTASEGER I PREMIÄREN. Hunters och Ville Rantanen vände ett 3–4-underläge till en 6–4-seger under de två sista minuterna i premiären mot Haukat. Bild: Tommi Willberg

Hunters inledde säsongen i den förnyade Finlandsserien med två segrar. Det föryngrade lagets mål är att kämpa i det övre skiktet av serietabellen.

Det var ett klart förnyat Hunters som inledde säsongen i Finlandsserien i helgen med en dubbelomgång där man först gästade nykomlingen Haukat från Träskända och sedan gjorde hemmapremiär mot HCIK. Premiärhelgens saldo var full poängpott och målglada matcher.

Chefstränaren Tero Määttä var något kluven efter den dramatiska serieöppningen i Träskända.

– Nå... Vi började starkt och spelade bra de första fem minuterna. Vi gjorde märkliga misstag. Ja, jag vet inte riktigt, inleder Määttä sin analys.

– Det var säkert en blandning av nervositet och överladdning. Fysiskt var vi där men mentalt var vi inte redo. Vi släppte in helt för många mål och tog på tok för många utvisningar, fortsätter han.

Mot Haukat, som Hunters slog med 4–0 inför säsongen, låg gästerna under med såväl 0–2, 1–3 och 3–4 innan det lossnade. Under de sista två minuterna smällde Hunters in tre puckar, den sista vid tiden 59.59, och belönades med tre mer eller mindre välförtjänta poäng.

– Vi tar med oss poängen. Annars lämnade matchen mycket att förbättra på, säger Määttä och betonar starkt ordet "mycket".

Medelåldern 24

Hunters trupp för säsongen 2017-18 har förändrats en del. Stommen är densamma men laget är yngre än i fjol. Medelåldern ligger på 24 år och omkring ett dussin av spelarna är 23 år eller yngre. I truppen finns en stor handfull Borgåbördiga spelare, med 18-åriga A-junioren Vili Peräkylä som lagets yngling. Kaptenen Tapani Nikkilä, 31, är ensam i 30-årsklubben.

Määttä är nöjd med hur truppen formats till en mera modern sammansättning.

– Jag vet inte om man skall kalla det en föryngringsoperation, men truppen har förnyats. Ett par äldre spelare lade av och vi ville ha unga, snabbfotade lirare. Vi lyckades bra med lagbygget.

Määttä vill ha en stark Borgåprägel i sitt lag. Attityden och hungern skall också finnas.

– Vi vill ha sådana spelare som själv vill utvecklas. Det är alltid ett bra läge för tränaren.

Gillade cupen

Före grundserien körde i gång deltog Hunters också i finska cupen, en tävlingsform som inte använts sedan 1971. Både Hunters och det andra östnyländska laget Wolf från Sibbo föll i andra matchomgången, Hunters mot cupfinalisten SaPKo som till vardags håller hus i Mestis.

– Cupen var en väldigt bra upplevelse fast förbundet ganska sent pusslade ihop tävlingssystemet. Vi fick spela mot ett Mestislag och vi gjorde vår bästa match mot dem även om slutsiffrorna blev ganska fula. Cupmatcher är genast annorlunda än träningsmatcher då det finns en sportslig insats, säger Määttä.

I Finlandsserien, vars seriesystem förnyades inför säsongen, satsar Hunters också högt. Halvvägs in i säsongen delas lagen upp i en övre och lägre slutserie. De sex lagen i övre slutserien går till slutspel och får sällskap av de två bästa i den nedre slutserien. Sedan spelas kvartsfinaler enligt samma bekanta system.

– Vi vill nå framgång. Minimimålet är att vara bland de sex bästa och i januari säkra slutspelsplatsen. På en så hög placering förstås, säger Määttä.

Hunters säsong fortsätter redan på onsdag med hemmamatch mot VG-62.

Finlandsserien:

Haukat-Hunters 4–6 (1–0, 2–3, 1–3)

Hunters-HCIK 7–4 (2–1, 1–0, 4–3)

Mer läsning