Rena smaker och närodlade råvaror är Smakus nyckelord

Det blir smakfest i Borgå när matevenemanget Smaku drar i gång på måndag med fler restauranger än någonsin tidigare.

Evenemanget Smaku går i stora drag ut på att restauranger i Borgå erbjuder små smakportioner för fem euro. Portionerna speglar restaurangernas specialkunskaper och inriktning.

– I år har vi arton restauranger och kaféer i Borgå som deltar, det är betydligt fler än tidigare år, säger Laura Pulkkinen, producent för evenemanget Smaku.

Totalt finns tjugofyra stycken olika smakportioner att pröva på i Borgå. Laura Pulkkinen berättar att man även kommer ge ut en karta där de olika restaurangerna finns utmärkta.

– Då får man en promenad i staden samtidigt som man stannar och äter små matportioner.

RÅVAROR. Naturligt, rent och närproducerat är ledstjärnor för Smaku-restaurangernas portioner. Bild: Smaku

Efter att portionerna serverats på respektive restaurang i drygt två veckors tid, avslutas Smaku med ett evenemang på Konstfabriken.

– Alla restauranger serverar sina smakportioner där. För den som planerar att smaka på alla tjugofyra portioner rekommenderar jag att inte spara alla till avslutningsevenemanget, det kan bli lite väl många rätter då.

Rent

Att definiera matkultur är svårt, men Laura Pulkkinen säger att man kan se vissa trender.

– Rena smaker och hög kvalitet på råvarorna, som dessutom gärna ska vara närproducerade, är något många satsar på.

Laura Pulkkinen säger att Borgå är en kulinarisk stad som lockat många duktiga kockar.

– Vad det beror på att Borgå har ett så rikt kulinariskt utbud och mycket kunnande vet jag inte, men det är väldigt roligt.

PORTION. Det finns en lång rad portioner att smaka på i samband med Smaku. Bild: Smaku

Pulkkinen tycker att trenden med närproducerat syns i årets Smaku.

– Vi har flera duktiga lokala producenter i regionen som erbjuder både kött och grönsaker.

Men det som ändå slagit Pulkkinen mest när hon sett smakportionerna är hur vackert upplagda de är.

– De är nästan som små konstnärliga mästerverk.

STORT. I årets upplaga av smakfesten Smaku deltar fler Borgårestauranger än någonsin tidigare. Bild: Smaku

I år erbjuder Smaku även så kallade vip-paket som består av bland annat flera smakbiljetter och tillgång till en vip-lounge på Konstfabrikens evenemang. Vilken av alla tjugofyra rätterna som faller Pulkkinen i smaken bäst kan hon ännu inte svara på.

– Jag har faktiskt inte fått smaka på någon portion ännu, men vågar ändå utlova att det blir bra.

Matkulturevenemanget Smaku går av stapeln mellan den 13 och 24 augusti, och den 25 augusti ordnas avslutningsevenemanget på Konstfabriken.

Smaku 2018 i Borgå

13–24 augusti serveras smakportionerna för fem euro

25 augusti ordnas avslutningsevenemanget på Konstfabriken