Rektorn: "Han verkade förvirrad och slog mig i ansiktet"

LUGNT. Situationen var lugn när ÖN åkte till skolan omkring klockan 11. Bild: Max Nyberg

Ett större polispådrag har ägt rum vid Pääskytien koulu i Borgå i dag. Skolans rektor uppger att en ung man betedde sig hotfullt på gården.

Situationen verkar lugn när ÖN kommer till skolan lite efter klockan 11. Lite tidigare har rapporter om ett större polispådrag förekommit i de flesta medier i Finland, där man bland annat uppgett att eleverna stängt in sig i klassrummen och lagt sig på golvet.

Skolans rektor Kimmo Sirén uppger till ÖN att situationen fick sin början klockan 8.50 när några elever kom till kansliet och berättade att det fanns en person på gården som betedde sig störande och hotfullt. Sirén gick ut för att se vad som händer och stötte på en ung och utomstående man, kanske i 30-årsåldern.

– Han verkade förvirrad, och jag försökte få honom att lämna skolgården. Då slog han mig i ansiktet. Biträdande rektorn kom ut ungefär då, och mannen lämnade platsen och rörde sig mot Kokon, säger Sirén som klarade sig utan allvarligare skador.

ÖN:s reporter såg också en polispatrull som körde mot Konstfabriken med sirenerna och blåljusen på.

Det har också rapporterats att en elev ska ha blivit utsatt för mannen, däribland Uusimaa som nämner att polisen gått ut med sådan information. Senare på dagen bekräftar man i ett pressmeddelande från staden att en elev blev misshandlad på skolvägen, men att situationen på skolgården inte innebar någon fara för skolans elever. Polisen twittrar för sin del att man utreder en misshandel mot en elev utanför skolan.

Efter incidenten på gården ombads eleverna stänga in sig i klassrummen.

– Det gjorde de också. En polispatrull letade igenom skolan för säkerhets skull. Därefter samlades alla 560 elever i gymnastiksalen där jag berömde alla. Alla betedde sig lugnt och bra, och hela situationen gick helt rätt till, säger Sirén.

En detalj i det hela är samtalet till 112.

– Det tog mig tio minuter att komma fram. Det menar jag inte som någon kritik, snarare som en observation.

Föräldrarna ska informeras om händelsen via Wilma. Polisen reder ut saken, men har inte i skrivande stund hittat någon som kan kopplas till dagens händelser.

Artikeln uppdaterad: staden bekräftar att en elev misshandlades, polisen reder ut.

Mer läsning