Rekryteringsmässa lockar med alla under samma tak

SOMMARPLANER. Iida-Maria Kumpula, t.v. och Mikaela Nieminen hoppades att mässbesöket skulle resultera i ett sommarjobb. Bild: Tor Wennström

Det verkar vara en god idé att föra samman arbetssökande och arbetsgivare till en gemensam mässa.

Iida-Maria Kumpula och Mikaela Nieminen går i nian i Strömborgska skolan och är på jakt efter sommarjobb. För Iida-Maria handlar det om det första sommarjobbet någonsin, Mikaela har erfarenhet av att jobba som ledare på ett barnläger.

- Vi har hittills besökt Porvoon kirjakeskus och fyllt in en arbetsansökan. Vi har också frågat hos Lidl. Av dem fick en kasse med information, själva ansökan ska göras på nätet. Men vi har tagit reda på att båda företagen erbjuder unga under 18 år sommarjobb, säger de.

De är båda mycket nöjda över att det ordnas en rekryteringsmässa där unga får kontakt med många arbetsgivare samtidigt. De ska vandra vidare och höra sig för om chanserna, bland annat hos Borgå stad.

Joni Nyrhinen och Santeri Ronkainen är lika nöjda som flickorna. Joni studerar i Point College och Santeri i yrkesskolan i Askola. Det anser att det är en utmärkt idé att ordna ett stort evenemang.

De har slagit sig ner vid Porvoon kirjakeskus bord för att fylla i ansökan. För Santeri Ronkainen är företaget bekant. Han lyckades få sommarjobb där i fjol och hoppas på samma tur nästa år.

– Det är ett bra ställe, säger han.

Flera varianter

Porvoon kirjakeskus var tidigare en del av Bookwell och före det WSOY.

– Vi har alltid tagit emot sommarjobbare. I fjol kunde vi anställa flera tiotal unga. Årets antal är ännu inte klart, men torde bli lite mindre än i fjol, säger Anki Lakia.

Företaget erbjuder två varianter av sommarjobb för unga. Det ena är ett två veckor långt introduktionspaket under vilket den unga får lära sig att samla ihop böcker och packa dem och få betalt för det. Arbetsdagen är sex timmar lång.

– Vi är också beredda att förlänga avtalet med två veckor till och den unga visar goda tag.

Den andra varianten är att som timanställd samla och packa böcker.

– Vi skapar en reserv av personer som är beredda att hoppa in på timpenning.

Porvoon kirjakeskus levererar stora mängder skolböcker. Säsongen börjar redan i april och pågår till augusti. Arbetet som timanställd lämpar sig till exempel för abiturienter som blivit klara med studentskrivningarna.

Välbesökt

Rekryteringsmässan Donfabriken ordnades första gången i fjol.

– Då kom vi i gång med planeringen lite för sent och hann till exempel inte i tid till den gemensamma elevantagningen. Det har vi nu rättat till. På plats finns femtio företag som representerar olika branscher och dessutom alla läroanstalter. Vi väntar oss till exempel en massa skolelever från Sibbo, säger Niclas Tåg, servicechef för TE-byrån i Borgå.

Arrangörerna hade också tänkt speciellt på dem som inte talar finska eller svenska. Studerande från Point Colleges internationella linje hjälpte dem med tolkning.

- Mässan är en stor sak, vi räknar med att 1 300–1 500 arbeten bjuds ut, säger Niclas Tåg.

Arrangörer är Nylands arbets- och näringsbyrå, Posintra Oy och Borgå stad.

Hålls på Konstfabriken den 11 februari.

Samlar områdets arbetssökande och arbetsgivare och presenterar olika utbildningsmöjligheter.

Över 4 000 besökare i fjol. De kunde bekanta sig med ett femtiotal arbetsgivare som erbjöd olika sysselsättningsmöjligheter allt från sommararbete till längre anställningar på olika sektorer.

Mer läsning