Rekryteringsevenemang ger jobb

STORT EVENEMANG. Aki Hirvonen och Noora Karma, i förgrunden, är konferencierer under Donfabriken. Studerande från Haaga-Helia deltar i programmet och ger goda råd, till exempel om anställningsintervjuer. Bild: Kristoffer Åberg

Donfabriken är inte vilken rekryteringsmässa som helst. På kort tid har den vuxit sig till den största i Nyland.

De drygt 50 arbetsgivare som anmält sig till Donfabriken kommer inte tomhänta. Med sig har de 1 500 arbetstillfällen inom en mängd olika branscher i östra Nyland. En del av jobben är heltidsjobb, en del deltid, en del fasta anställningar och en del visstidsanställningar eller vikariat. Arbetsgivarna har sina bord i Avantisalen. De som erbjuder unga under 18 år jobb, har märkts ut med en orange ballong.

En av de stora arbetsgivarna är Borgå stad.

– Vi har ungefär 100 jobb för ungdomar som gått ut högstadiet. Det kan till exempel handla om kontorsjobb, skötsel av grönområden eller sysslor på biblioteket. Ytterligare 100 sommarjobb kan sökas av unga som studerar en viss bransch, säger Annika Palmgren.

Längden på sommarjobben är ungefär fyra veckor. Sommarjobben är eftertraktade, ungefär 700 ungdomar ansöker om dem årligen. Dessutom erbjuder staden företag sommararbetssedlar. En arbetsgivare som vill erbjuda unga i åldern 15–18 en första kontakt med arbetslivet i två veckors tid, kan ansöka om en sedel värd 250 euro.

– Vi delar ut 150 sedlar. I fjol gick alla åt, säger Anne Wetterstrand från Posintra.

Fast anställning

Bilfinger Industrial Services Oy har ett av sina verksamhetsställen i Sköldvik. Företaget planerar, reparerar och underhåller fastigheter och konstruktioner för industrins behov.

– Vi deltog i evenemanget för första gången i fjol. Våra erfarenheter är goda. Vi fick synlighet och kontakter. Några av de här kontakterna ledde senare till fast anställning, säger Tytti Vesterinen från Bilfinger.

Jaakko Westerlund, servicechef på Nylands arbets- och näringsbyrå, säger att han ofta får frågan hur många som fick jobb under den dag Donfabriken pågick.

– Men det är omöjligt att säga exakt eftersom det ofta går till så att de första kontakterna uppstår under evenemanget, men att eventuella anställningar blir aktuella först i ett senare skede. Min uppskattning är att ett hundratal personer har fått jobb via Donfabriken.

Niclas Tåg, servicechef på Nylands arbets- och näringsbyrå, säger att sysselsättningstrenden är klar. Antalet arbetslösa arbetssökande är på väg ner.

– Speciellt glädjande är att arbetslösa unga under 25 år var betydligt färre i december 2016 än i december 2015. Antalet har gått ner med 9 procent på ett år. Andelen långtidsarbetslösa har fortsatt att öka, men ökningen var liten.

Hålls i Konstfabriken tisdagen den 7 februari klockan 10–15.30.

Samlar områdets arbetssökande och arbetsgivare samt presenterar olika utbildningsmöjligheter.

På plats ett femtiotal arbetsgivare som erbjuder olika sysselsättningsmöjligheter allt från sommararbete till längre anställningar inom olika branscher.

Med finns också sexton läroanstalter som presenterar sin verksamhet inför gemensam ansökan till andra stadiet och högskolor.

Hade över 4 000 besökare i fjol.

Ordnas för tredje gången.