Rekordmånga besökte Lovisa stads museum i fjol

INTRESSANT. I utställningen De odödliga tingens minnen som nu visas på Lovisa stads museum har man plockat fram både ett och annat ut museets dammiga lådor. Museet lockade rekordmånga besökare i år. Bild: Ksf-arkiv/Kristoffer Åberg

Genuina historiska miljöer lockar turister. Det har man märkt bland annat på Kommendanthuset i Lovisa och i bruksmuseet i Strömfors där besökarsiffrorna sköt i höjden i fjol.

Rekordmånga besökare bekantade sig under fjolåret med de permanenta och växlande utställningarna på Lovisa stads museum. Kommendantshuset besöktes av över 6 000 personer och enligt museiintendent Ulrika Rosendahl är det första gången på 2010-talet som man spräcker sextusengränsen.

– I Kommendantshuset hade vi en jämn ström besökare året runt, och det märks tydligt att Lovisaborna själva har fått upp ögonen för vårt eget fina museum, säger Rosendahl i ett pressmeddelande.

Mängden besökare ökade inte markant jämfört med året innan (2018), men sett till besökarmedeltalet för hela 2010-talet så bekantade sig 62 procent fler med museets utställningar. Enligt Rosendahl har man lyckats locka nya målgrupper till Kommendantshuset, bland annat familjer och tonåringar som gjort Iverusmysteriet, det vill säga ett äventyrsspel i escape room-stil.

Lovisa stads museums utställningar under 2019 var Konterfejaren förr och nu med verk av Inari Porkka, Kulla gårds jubileumsutställning Herrgårdens värld – två kvinnors verk och julutställningen Maria Nyströms jul. Utställningen De odödliga – tingens minne, som öppnade i november, pågår ännu till och med slutet av mars.

Rusning till bruket

Om många hittat till stadsmuseet i Lovisa så har det nästan varit rusning till Bruksmuseet i Strömfors där besökarmängden ökat med 50 procent. Museets Övre smedja besöktes i fjol av över 15 000 besökare.

– Det finns ett klart ökande intresse för genuina historiska miljöer som Strömfors bruk, det är det turister vill se när de upplever Finland, säger Ulrika Rosendahl.

Siffrorna är väldigt höga också med hänsyns till att Bruksmuseets Nedre smedja var stängd säsongen 2019 på grund av byggnadens dåliga skick – ändå lyckades Övre smedjan locka nästan lika mycket besökare som Nedre och Övre smedjan gjort sammanlagt tidigare år.

Välfärdsnämnden i Lovisa har beslutat att det från och med i år kostar 5 euro för vuxna att besöka Lovisa stadsmuseum och 3 euro för studerande, pensionärer, arbetslösa samt civiltjänstgörare och beväringar medan barn under 18 kommer in gratis. Om det påverkar besökarmängden för i år återstår att se. Som ett plus kan man nämligen se att Museikortet nu också gäller på Lovisa stads museum. Dessutom är det fritt inträde till museet på tisdagar.

Mer läsning