Rekordkalas på tvåhundringen i LIVAL-Games

REKORDFART. IF Sibbo-Vargarnas Eljas Aalto förtjusade hemmapubliken i LIVAL-Games då han förbättrade sitt personbästa på 200 meter till 21,68. Bild: Tommi Willberg

Årets LIVAL-Games i Nickby bjöd på en lyckad friidrottskväll där både stadionrekord och nya sekund- och metertal nåddes. IF Sibbo-Vargarnas Eljas Aalto var en av dem som visade toppform på kvällens högklassigaste gren 200 meter.

– Jag siktar på en tid på 21,70 på 200 meter.

Det var Sibbosprintern Eljas Aaltos ord efter sitt 100-meterslopp som fungerade som något av en uppvärmning på hans och hela LIVAL-Games huvudsträcka: herrarnas 200 meter.

Aalto löpte 11,14 på hundringen och en dryg timme senare skrällde han till ordentligt. Han putsade sitt gamla personbästa på 21,88 med två tiondelar och underskred faktiskt målsättningen som han dryga timmen tidigare ställt sig.

Aalto överskred mållinjen som tredje man bakom nationstopparna Samuli Samuelsson och Oskari Lehtonen som bägge klarade EM-gränsen för U23-EM i juli. Samuelsson hyllades dessutom med en rejäl applåd då hans 20,86 krossade stadionrekordet med besked.

Ska bli 400-meterslöpare

Aaltos heat på 100 meter drabbades av ogynnsamma vindar då en nästan perfekt medvind på lite över en meter per sekund förvandlades till en motvind på 2,1 m/s. Hade medvinden hållits kunde Aaltos tid lätt varit under 11-sekundersgränsen. Inte illa för en löpare som egentligen är byggd för att löpa banvarvet i stället för de kortare sprintsträckorna.

Att bli en 400-meterslöpare är också planen som Aalto och hans tränare Taisto Olenius smitt. Att bli en specialist på det fysiskt tunga banvarvet kräver ofta långsiktig träning då det är fartuthålligheten som är a och o på sträckan.

– Först måste man få sin maxfart på hög nivå. Det är svårt att utveckla uthållighet och maxfart samtidigt. Det är lättare att först fokusera på farten, sedan upprätthålla maxfartnivån och så utveckla fartuthålligheten. Om man i stora mängder tränar fartuthållighet bromsar det utvecklingen av maxfart. Därför satsar vi nu hårt på 200 meter, förklarar 21-åringen.

– Man måste ju vara snabb – världsrekordmannen drar ju hundringen på under tio sekunder, säger Aalto leende och syftar på Sydafrikanen Wayde van Niekerk, som i OS noterades för 43,03 på 400 meter och som samma kväll som LIVAL-Games tävlades också krossade världsrekordet på 300 meter (30,81).

För tillfället är Aaltos personbästa på 100 respektive 200 meter 10,96 och 21,68. Banvarvet har han klarat på 48,56. Jämförelsevis håller tiderna på de kortare sträckorna högre nivå än den på paradsträckan som han satsade att klara kvalgränsen till U23-EM på.

– Jag har sista chansen på söndag. Vi förväntade oss hårdare tider i och med att maxfarten utvecklats men ännu har inte farten hittats på 400 meter. EM kommer lite väl snabbt emot.

Tillander över två meter

LIVAL-Games bjöd utöver herrsprinterna på en handfull noteringsvärda resultat. 16-åriga Casper Tillander förtjusade på höjdhoppsplatsen då han för första gången någonsin klarade två meter. Resultatet lyfte honom till nia i årsstatistiken för herrar och till en förstaplats i H17-klassen.

I de yngre juniorklasserna krossades personbästa resultat i så gott som varje gren. Praktexemplet måste vara 40 meter för flickor 9 år där 15 av 16 deltagare slog sin egen rekordtid.

Mer läsning