Rekordbra säsong av Futuras damer – chans för avancemang finns fortfarande

DUELL. Lagkapten Jessica Hanén jobbade hårt i fredagskvällens thriller. Bild: Tommi Willberg

Futuras damer hade på fredag en chans att stå för en historisk bragd och säkra avancemang till division 2, men JäPS snodde belöningen i en episk thriller. Men kanonsäsongen kan ännu få ett lyckligt slut.

FCFJ-JäPS 2–2 (0–1)

En av säsongens mest underhållande fotbollsmatcher. En beskrivning som de flesta kan stå bakom då man talar om fredagskvällens grundseriefinal mellan Futuras damer och Träskändaklubben JäPS i division 3-fotbollen.

Utgångsläget var läckert: gruppvinnaren Kasiysi hade tidigare meddelat att de inte är villiga att ta steget upp till division 2, vilket betydde att allt stod på spel då Futura, som spelar under FC Futura juniorits flagg, och JäPS möttes på Bollplan i Borgå. Seger hade krävts för Borgålaget medan JäPS behövde minst oavgjort för att stiga till division 2.

Efter full tid stod siffrorna 2–2 på resultattavlan och supermötet slutade i tårar för Futura.

– Det var en känsloladdad match, precis som det skall vara den här tiden av hösten. Jag är stolt över laget, vi reste oss fint i andra halvlek. Det hängde på så lite. Det hjälps inte, säger chefstränaren Sauli Kouva och drar en djup suck.

I paus låg Futura under med 0–1 men en ihärdig press i andra halvlek belönades med två snabba mål tjugo minuter före full tid då först Hanna Pyhäjärvi och sedan Telma Kouva lyckades göra mål. Futura hängde länge fast i segern och avancemanget men i de dramatiska slutminuterna slog JäPS till. Gästerna fick ett friläge som Futuramålvakten Saana Skofelt briljant fixade, men då hon kom emot JäPS-anfallet touchade hon bollen utanför straffområdet och domaren hade inget annat val än att visa ut målvakten.

JäPS frispark från ett lysande målläge träffade muren men försvaret lyckades inte rensa bollen och efter några studsar lyckades gästerna peta in kvitteringen. Futura hade på stopptid ännu chanser att vinna men närmare än ett ribbskott av Ella Holmberg kom man inte.

– Det känns lite att vi inte fick den belöning vi hade förtjänat. Jag har på känn att vi ändå var det bättre laget. Men ibland är idrotten så här, säger Kouva.

Uppflyttningskval

Två sena poängtapp mot JäPS (första matchen slutade 1–1 efter en sen JäPS-kvittering) blev till slut att kosta Futura direkt avancemang till en ny serienivå men en chans finns ännu. Nästa helg möter Futura division 2-laget PEPO från Villmanstrand på neutral plan i Kouvola. Vinnaren spelar i division 2 nästa säsong.

– Vi hade satsat allt på den här matchen och har inte tänkt alls på nästa veckoslut. Nu måste tjejerna vända blicken framåt. Det är ett tufft och skickligt lag som vi möter – Vi vann över PEPO i förlängning i finska cupen – och precis som den här matchen så avgörs allt i huvudknoppen. Vilket lag vill vinna mer?

Hur det än går i uppflyttningskvalet så har Borgålagets säsong varit rekordbra. En tredjeplats tangerar lagets bästa slutplacering och aldrig tidigare har laget kvalspelat till division 2.

– Jag tror fortfarande att vi stiger till tvåan. Tjejerna satte upp det målet redan i februari. Då var jag överraskad men sedan har vi bara jobbat hårt för att nå målet och här är vi nu. Nästa veckoslut sätter vi igen allt på spel och ser hur långt det räcker, säger Kouva.

Mer läsning