Reklam för Motståndsrörelsen ogillades

MOTSTÅNDSRÖRELSEN. Lokalpolitikern postade bland annat den här bilden på Vkontakte. Bilden visar bland annat motståndsrörelsens klistermärken. Bild: Skärmdump

Den lokalpolitiker i Lovisa som gjort reklam för Nordiska motståndsrörelsen åtnjuter inte förtroende i majoriteten av fullmäktigegrupperna.

Östnyland skrev i början av december om en lokalpolitiker i Lovisa som skrivit grovt rasistiska inlägg på sin profil på den ryska sajten Vkontakte. Mannen, som är ordförande för Sannfinländarna i Lovisa, suppleant i revisionsnämnden och valfunktionär i presidentvalet, har också marknadsfört den nynazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen och dess evenemang.

Saken var uppe i tisdagens fullmäktigegruppmöte, där de olika ordförandena tog ställning till om mannen åtnjuter gruppernas förtroende. Majoritetens svar blev nej.

– Vi hade en kort diskussion där slutresultatet var att majoriteten av fullmäktigegrupperna ansåg att mannen inte åtnjuter förtroende, säger Otto Andersson, fullmäktigeordförande i Lovisa.

Anderson säger vidare att budskapet till stadsstyrelsen nu är att man ska vidta åtgärder för att grunda ett tillfälligt utskott, något som kommunallagen förutsätter för att man ska kunna granska huruvida det finns förtroende för någon.

– Det är sedan fullmäktige som i sista han prövar saken. Under utskottsbehandlingen har personen i fråga också rätt och möjlighet att bli hörd.

Här hittar du den ursprungliga artikeln.

Mer läsning