Regn och rusk hejdade inte båtsportsfolket i Kalkstrand

UNIK BÅT. Jouni Virkkunen och Timo Isoviitta i varmansklassen stod för den snabbaste tiden med sin båt vars modell det endast byggts ett fåtal av i världen. Bild: Tommi Willberg

Kvicksilvret i termometern låg på +13 grader, regnet stod som spö i backen och den hårda blåsten gjorde det hela till ett riktigt hundväder. Men inget stoppade motorsportsentusiasterna att följa med offshoretävlingen i Kalkstrand.

Regnrockar, gummistövlar, paraply och värmande drycker. Det kom man långt med om man ville njuta av försommarens båtsportspärla i Kalkstrand där 14 båtlag på två personer trotsade stormen i fem olika tävlingsklasser.

Busvädret till trots hade ett par hundra ivriga motorsportsentusiaster kommit på plats för att följa den traditionella tävlingen i Kalkstrand. Av de 14 deltagande båtlagen lyckades ändå tolv stycken få ett godkänt resultat till stånd. Klasserna V60, V150 och Off 3B hade FM-deltävlingsstatus och klasserna dominerades av Borgå Motorbåtsklubbs förare.

Av nio FM-prispallsplatser gick två tredjedelar åt PoMo:s representanter. V60-klassen vanns av Nikolaus Laine/Benjamin Vuorihovi, V150 av Tommy Olin/Joanna Virtanen och Off 3B-klassens seger gick till duon Tom och Samuli Vuorihovi.

Timo Suomi, som fungerat som tävlingsledare de 13 senaste gångerna tävlingarna ordnats, var nöjd med hur tävlingsdagen fördes igenom. Han hade också sitt att säga om vädret.

– Vädret var egentligen ganska bra. Det hade kunnat vara värre. På morgonen och efter tävlingen var vädret klart sämre än under tävlingen. Jag körde igenom banan tio minuter före tävlingen skulle starta och det gick bra, bara några guppar på utsidan. Tävlingen kördes igenom helt lyckat, säger Suomi.

För fyra-fem år sedan var det riktigt dåligt väder. Det blåste femton meter per sekund och endast en båt per klass kom i mål.

Berömmer båtsportskulturen

För åskådarna var regnet kanske inte det allra bekvämaste men hamnområdet var fyllt med mer eller mindre rättparkerade bilar då parkeringsrutorna snabbt fylldes.

– Med tanke på vädret fanns det gott om folk på plats. I Sibbo är båtsport något av en nationalsport. Det finns alltid ett stort intresse för de här evenemangen, säger Suomi.

– För fyra-fem år sedan var det riktigt dåligt väder. Det blåste femton meter per sekund och endast en båt per klass kom i mål. De flesta avbröt och körde tillbaka innan de kom ut på fjärden. Vi viftade bort tävlarna efter ett varv, berättar Suomi.

BUSVÄDER. Några hundra tappra åskådare njöt av en något blötare båtsportsdag i Kalkstrand. Bild: Tommi Willberg

I sin helhet menar Suomi att det var en lyckad tillställning. Tävlingen höll en bra nivå, det ruskiga vädret såg till att tävlarna körde säkert och endast den största klassen – vars tävlare sparar sina båtar till sommarens EM- och VM-tävlingar – tvingades ställas in.

– Jovisst, en riktigt lyckad tävling var det, säger tävlingsledaren Suomi.

Kalkkirannan Kievari Offshore Race 2016

Klass V60, FM-deltävling:

1. Nikolaus Laine/Benjamin Vuorihovi (PoMo) 1.02,21

2. Ilkka Vapaavuori/Vivian Vapaavuori (PoMo) 1.02,55

3. Tomi Huuhka/Ville Viljakainen (SKV) 1.03,14

4. Sebastian Sederholm/Alex Kurki (KaMK/GMS) 1.07,33

Klass V150. FM-deltävling:

1. Tommy Olin/Joanna Virtanen (PoMo) 57,29

2. Anton Kortman/Atte Kortman (GMS) 1.03,24

3. Jerry Olin/Emma Hartwall (PoMo) 1.05,05

Rolf Hägglund/Marko Keränen (PoMo) DNF

Klass Off 3B, FM-deltävling:

1. Tom Vuorihovi/Samuli Vuorihovi (PoMo) 56,43

2. Juhani Jaaranen/Juha Pirhonen (PoMo) 59,08

3. Tapio Tiihonen/Kauko Kaartinen (ImVK) 1.33,23

Jyrki Perokorpi/Lauri Lampén (PoMo/Potkuri-67) DNF

Klass Off 3C:

1. Niclas Hallgren/Anton Lindström (PoMo) 54,54

Varmansklass:

1. Jouni Virkkunen/Timo Isoviitta (LV) 45,03