Regeringen väntas konstatera att undantagsförhållanden råder

Det har gått nästan ett år sedan restaurangverksamheten kraftigt begränsades på grund av coronaepidemin. Nu väntas begränsningar införas på nytt. Foto: Ari Sundberg/SPT Bild: Ari Sundberg/SPT

Enligt uppgifter i flera medier på onsdagskvällen vill regeringen begränsa restaurangverksamheten.

På onsdagskvällen sammanträdde regeringen för att få en epidemiologisk lägesbild och för att diskutera nya åtgärder i kampen mot coronaepidemin.

Något officiellt meddelande om diskussionernas innehåll gavs inte efter mötet, som slutade vid 22-tiden, men bland annat Helsingin Sanomat kunde med hänvisning till regeringskällor berätta att regeringen fattat ett principbeslut om att konstatera att undantagsförhållanden råder.

Ett formellt konstaterande av undantagsförhållanden görs i samråd med presidenten någon gång de närmaste dagarna, skriver Helsingin Sanomat.

Källor som Yle talat med på onsdagskvällen säger att en orsak till att man vill utfärda undantagsförhållanden är behovet av att begränsa restaurangverksamheten.

Överläkare Asko Järvinen vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt säger i onsdagens A-studio att begränsningen av restaurangverksamheten är av stor betydelse för att man ska få bukt på den eskalerade virusspridningen.

Enligt Yle skulle det ändå inte vara aktuellt med en tillämpning av beredskapslagen, såsom var fallet i mars i fjol. Denna gång skulle man i stället med stöd av grundlagens 23 paragraf ge en tillfällig lag eller förordning om begränsningar av restaurangverksamheten.

Grundlagens 23 paragraf föreskriver att tillfälliga undantag från de grundläggande fri- och rättigheter kan genomföras om det råder undantagsförhållanden som allvarligt hotar nationen.

Statsrådet har kallat till en presskonferens på torsdag morgon klockan 9.30 och väntas då berätta mer.