Regeringen isolerar hela Nyland

På onsdagskvällen fattade regeringen beslut om att skärpa åtgärderna i kampen mot coronaviruset genom att isolera Nyland. På bilden (från vänster) miljöminister Krista Mikkonen (Gröna), forsknings- och kulturminister Hanna Kosonen (C) och inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna). Foto: Statsrådets kansli Bild: Foto: Statsrådets kansli

Endast viss nödvändig trafik in och ut från landskapet kommer att godkännas.

Regeringen har beslutat med stöd i Beredskapslagens paragraf 118 att hela Nyland isoleras från resten av landet fram till den 19 april.

Det sade statsminister Sanna Marin (SDP) på onsdagskvällen vid en presskonferens efter att regeringen hela kvällen förhandlat om saken.

– Vår bedömning är att det enda sättet att sakta ner spridningen av coronaepidemin är att begränsa människors rörlighet, säger Marin.

Marin säger att förbudet att resa in till Nyland och ut därifrån gäller all trafik som inte kan betraktas som absolut nödvändig.

– Det här är inte något lätt beslut, den rör medborgarnas grundläggande rättigheter, säger Marin.

Sådan trafik in och ut från Nyland som godkänns handlar till exempel om personal som arbetar inom räddningsväsendet och vården, i viss mån arbetsresor, och olika familjeskäl.

– Fritidsresor är inte en godtagbar orsak att resa, säger Marin.

Regeringens beslut kommer som resultat av de ändrade prognoser för hur coronasmittan förväntas sprida sig i Finland som offentliggjordes på onsdagen.

Institutet för hälsa och välfärd (THL) meddelade att den senaste uppskattningen är att cirka 11 300 finländare kan behöva sjukhusvård på grund av coronaviruset. Av dem uppskattar man att omkring 3 600 behöver intensivvård.

– Nu handlar det om att vi vill undvika att hela befolkningen insjuknar samtidigt, för då räcker inte våra resurser, säger justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP).

Riksdagen har förberett sig på att behandla isoleringen av Nyland ännu under natten mot tisdag. Oppositionen har redan tidigare meddelat att man är beredda på att godkänna regeringens hårdare tag i kampen mot coronasmittan.

En snabb riksdagsbehandling ger utrymme för att införa isoleringen på kort varsel.

Mer läsning