Regeringen informerar om Nylands isolering klockan 10

Polisen har övervakat trafiken vid Nylands gräns sedan slutet av mars. Bild:

Isoleringen av landskapet Nyland behandlades vid regeringens möte på tisdagskvällen.

Regeringen ger besked om isoleringen av landskapet Nyland i samband med en presskonferens på onsdag förmiddag, meddelar statsrådets informationstjänst. Enligt tidtabellen ska presskonferensen börja klockan 10.

Regeringen diskuterade isoleringen av Nyland på tisdagskvällen. Nyland isolerades den 28 mars för att bromsa spridningen av sjukdomen covid-19 som orsakas av det nya coronaviruset. Isoleringen tar slut efter söndagen, om inte andra beslut fattas.

Nylands gränser är stängda för personer som saknar en giltig orsak att ta sig in i eller ut ur landskapet. Isoleringen har genomförts med stöd av beredskapslagen. Enligt lagen kan rätten att vistas eller röra sig på ett bestämt område förbjudas eller begränsas tillfälligt om det är nödvändigt för att avvärja en allvarlig fara som hotar människors liv eller hälsa.

Fram till tisdagen hade 1 987 av totalt 3 161 bekräftade fall av covid-19 i Finland konstaterats i Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt, enligt Institutet för hälsa och välfärd.

Statsminister Sanna Marin (SDP) meddelade den 25 mars att landskapet Nyland isoleras från resten av Finland som en åtgärd för att bromsa spridningen av det nya coronaviruset. Isoleringen gjordes med stöd av beredskapslagens paragraf 118.

Isoleringen av Nyland trädde i kraft den 28 mars och varar till och med den 19 april, förutsatt att den inte förlängs.

Isoleringen innebär att all trafik mellan Nyland och resten av Finland som inte kan betraktas som absolut nödvändig har förbjudits. Polisen har med stöd av Försvarsmakten övervakat trafiken vid Nylands gränser sedan isoleringen började.