Regeringen informerar om coronaläget – följ liverapporteringen här

Sanna Marin. Arkivbild. Bild: Niklas Tallqvist

Undantagsförhållanden råder i Finland. Regeringen informerar om den senaste utvecklingen i spridningen av coronaviruset.

Statsminister Sanna Marin (SDP), social- och hälsovårdsminister Aino-Kaisa Pekonen (VF) och familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) informerar om den senaste utvecklingen i spridningen av coronaviruset och frågor som berör sjukdomsbilden.

Presskonferensen börjar klockan 10 och sänds direkt här. Pressen har inte möjlighet att delta i presskonferensen på plats på grund av smittorisken.

Regeringen har infört omfattande begränsningar i finländarnas vardag för att sakta ner spridningen av coronaviruset enligt lagen om smittsamma sjukdomar och beredskapslagen.

De paragrafer som aktiverats i beredskapslagen berör i huvudsak hälsovården och skolorna. På grund av dem blev det möjligt för myndigheterna bland annat att ställa in hälsovårdspersonalens semestrar och stänga skolor.

Statsrådet beslöt tillsammans med presidenten att det råder undantagsförhållanden i Finland i måndags. I tisdags gav statsrådet en förordning om att aktivera delar av beredskapslagen. Aktiveringen av paragraferna godkändes av grundlagsutskottet i onsdags.

Grundlagsutskottet fortsätter i dag att behandla detaljerna i tillämpningen av de aktiverade paragraferna.

Mer läsning