Regeringen börjar distansarbeta på grund av smittrisk

Social- och hälsovårdsminister Aino-Kaisa Pekonen (t.h.) har utsatts för en person som misstänks vara smittad av coronaviruset. Statsminister Sanna Marin (t.v.) beslöt att hela regeringen övergår till distansarbete. Bild: Mikael Sjövall/SPT

Två ministrar har varit i kontakt med en person som misstänks vara smittad av coronaviruset. Statsministern beslöt att hela regeringen vidtar säkerhetsåtgärder.

Social- och hälsovårdsminister Aino-Kaisa Pekonen (VF) och arbetsminister Tuula Haatainen (SDP) har möjligtvis utsatts för coronaviruset i tisdags och sätter sig därför i karantän.

De har varit i samma utrymme som en person som misstänks ha smittats av coronaviruset. Personen har testats i dag, torsdag, och resultatet fås om ett par dagar.

Regeringen hade möte i Ständerhuset i onsdags, där Pekonen och Haatainen också deltog. Förhandlingarna har ordnats så att ministrarna suttit i olika rum och haft kontakt via fjärranslutning, men utanför förhandlingarna har ministrar mötts enstaka gånger.

Därför har statsminister Sanna Marin (SDP) beslutat att alla ministrar övergår till distansarbete åtminstone till slutet av veckan.

Hur regeringen arbetar nästa vecka beror på testresultatet för personen som befarats ha smittats av coronaviruset, säger statsrådets kommunikationsdirektör Päivi Anttikoski.

– Om det visar sig att personen som ministrarna Pekonen och Haatainen har varit i kontakt med är smittad vidtas åtgärder därefter, säger Anttikoski.

Åtminstone Pekonen och Haatanen ska testas för coronavirset.

Statsrådet har meddelat att regeringens arbete fortsätter som normalt. Däremot faller riksdagens frågestund bort i dag, torsdag, på grund av de rådande omständigheterna.

Mer läsning