Realism och installationer på Almska Gården

DUBBLA BUDSKAP. Olga Denisenko går under ytan och vill komma åt det inre livet. Bild: Åsa Nyman

Glada röster hörs från andra våningen när tre av de deltagande konstnärerna jobbar med att hänga sina tavlor och placera sina installationer inför sin gemensamma utställning på Almska Gården, som öppnar i dag.

Målningar, fotografier och konsthögar ska samsas om utrymmet på andra våningen ända fram till den elfte september. Största delen av tavlorna är redan upphängda då Östnyland gör ett besök, men Mimosa Elos fotografier i svartvitt är ännu inte på plats. Kristina Elo och Olga Denisenko lägger sista handen vid hängningen av sina respektive tavlor.

– Jag hade Olga som lärare under mina studier vid Repin-institutet i Kotka, och hon och de andra ryska lärarna där lärde mig att vara exakt. Under lektionerna gällde det att måla precis det som motivet föreställde och inte lägga till eller ta bort något, säger Kristina Elo.

Almska Gårdens övre våning, 5.8–11.9.

Målningar, fotografier och konsthögar. Kaija Asikainen, Olga Denisenko, Kristina Elo, Mimosa Elo, Aleksandra Kulonen, Aarne Westerberg.

Hennes tavlor är också mycket realistiska, med utsökta detaljer, men när man väl lärt sig reglerna kan man som bekant bryta mot dem, så hon har bland annat fört in fantasifigurer i sina verk. Bland hennes tavlor finns allt från portugisiska motiv till vitlökar och leksaker.

– Här har jag målat mitt barnbarn Alfreds sparktraktor, med fantasifigurer på. Det var när han var bortrest och jag längtade efter honom, berättar Elo.

Repin-institutet i Kotka förenar

Rakt mittemot hänger Kaija Asikainens tavlor, som till stilen påminner lite om Elos.

– Förmodligen för att Kaija också har studerat för Olga och de andra ryska lärarna på Repin-institutet, tror Kristiina

Olga Denisenko är bosatt i S:t Petersburg, men stor Finlandsvän och en van Lovisabesökare. Hon har hållit work shops i hur man målar rosor med akvarellfärg, i samband med evenemanget Rosornas charm.

– Jag har hållit lektioner här under flera somrar, med kanske 20 deltagare per gång, ler hon.

De flesta av hennes målningar som är med på denna utställning är realistiska motiv, av blommor, och en tavla av Lovisa kyrka. Den största målningen har ändå en djupare symbolik och spelar med motsatser.

– Jag är intresserad av ljus och mörker, sorg och glädje, vårt inre, själsliga liv och det som inte syns utanpå. Och alla utom just denna symbolikmålning är gjorda i Finland.

Också Aleksandra Kulonen är knuten till Repin-institutet och deltar med realistiska oljemålningar.

Konsthögen som samhällskritik

Aarne Westerberg är mer känd som fotograf, men deltar nu med fyra installationer och konsthögar. Han jobbar med att placera sitt verk Viihdytin (ung. underhållningspryl) i precis rätt vinkel mitt på golvet. Verket består av en hög pelare, delvis täckt av spegelplåt, på vilken han fäst massor av fidget spinners, eller fingerspinnare, som blivit så populära bland barn i år.

– Nu för tiden behöver alla något att underhålla sig med, och detta är min reaktion på fenomenet, säger han och snurrar på några av snurrorna.

Ett annat av hans verk är visserligen inte helt klart än, men kan ses som svidande kritik av hur världen ser ut i dag. Avskalade säkerhetsvästar för motorcyklister ligger i en hög i ett hörn och ovanför dem är ett par västar upphängda på galgar. Småningom ska västarna få fler detaljer, bland annat punk-nitar.

– Jag är visserligen reservlöjtnant, men har blivit mer pacifistisk av mig under åren. Här har jag velat peka på krigets galenskap, i ett längre perspektiv.

Trots att den är halvfärdig gör konsthögen intryck.

– Verket ska kanske heta något ironiskt, i stil med "The airstrike was successful, with few casualties", funderar Westerberg.

Projektsekreterare Nina Björkman-Nystén ser fram emot höstens program på Almska Gården.

– Det kommer att hända en hel del. Utställningen Viva Vivica! kommer tillbaka om ett par veckor, den är nu i Tammerfors, och snart kommer även Lovisabördige arkitekten och konstnären Stuart Wrede att ha en mindre utställning här. Och så har stödföreningen för Almska Gården ju fått ett nytt presidium. Det blir väldigt spännande att jobba vidare.

Mer läsning