Rasul Khataev leder kampsportande brödraskara

Rasul Khataev är den äldsta av tre kampsportstokiga bröder. Bild: Tommi Willberg

Släktnamnet Khataev är redan ett etablerat namn i de östnyländska kampsportskretsarna. 28-åriga Rasul hör till den nationella toppen i MMA och lillebrorsorna Arslan, 17, och Yasin, 11, jagar framgång i boxningsringen.

För sex år sedan lämnade Rasul Khataev Tjetjenien. Familjen bosatte sig först i Kotka och efter tre år där skedde flytten till Borgå. Den i dag 28 år gamla Rasul Khataev hade alltid varit intresserad av kampsport och innan flytten till Finland hade han brottats i fem år. Men den stora passionen var ändå MMA.

– Där jag kommer ifrån är brottning stort. Mest grekisk-romersk brottning men också fribrottning. Speciellt i grannlandet Dagestan är fristilsbrottning jättestort. Därifrån kommer den legendariska trefaldiga OS-vinnare Buvajsar Sajtijev och många andra. Men jag minns att jag redan som barn ville utöva MMA. Jag hade tänkt börja då vi kom till Kotka men där fanns ingen möjlighet så jag började med thaiboxning i stället, berättar Rasul Khataev om sin kampsportsbakrund.

I den färska inhemska MMA-rankningen, som kampsportsajten fightsport.fi gjort, hittar man Khataev på en tredjeplats i fjäderviktsklassen – etta på den listan är ingen mindre än UFC-fightern Makwan Amirkhani. Khataevs resa mot MMA-toppen började för tre år sedan på en sparrningsträning i Borgå.

– Vi kom från Kotka till Borgå får att sparra. Då träffade jag bröderna Johan och Marcus Vänttinen och tränaren Jaakko Dahlbacka, som sedan sade att jag kan komma och träna MMA med dem.

Khataev gjorde just det och inte så länge efter det gjorde han en lyckad amatördebut. I april 2013 tog han sin första proffsmatch och vann den via knockout.

(quote text="Nu för tiden är jag bättre på stryptag och lås men det kräver väldigt mycket teknikträning och upprepningar för att bli riktigt bra på dem. Jag gillar mer att boxas och sparka."]

Slag och sparkar

Liksom sina yngre bröder Arslan och Yasin är Rasul en slagstark fighter. Thaiboxningen utvecklade också hans sparkar. Khataev berättar att han trivs bäst då matchen avgörs stående upprätt, men ironiskt nog vann han sin amatördebut med ett skickligt stryptag.

– Jag kommer inte ens ihåg namnet på stryptaget. Nu för tiden är jag bättre på stryptag och lås men det kräver väldigt mycket teknikträning och upprepningar för att bli riktigt bra på dem. Jag gillar mera att boxas och sparka.

Arslan reste tidigare i veckan till Azerbajdzjan för att delta i en OS-kvalturnering. Yasin å sin sida har nyss hittat glöden och följer sina bröders fotspår.

– Yasin gillade först fotboll men nu blev han ivrig på boxning. Han har gått några tävlingar redan. Förlust i den första men den andra matchen var jämn. Han tog sin första match då han bara tränat två veckor, säger Khataev och skrattar smått åt sin yngsta broders iver.

Arlsan hör till boxningslandslaget och fick trots sin ringa ålder representera Finland i OS-kvalturneringen som för hans del inleds i dag. Arslan är en lovande boxare som också är intresserad av MMA – något som varken storebrorsan eller tränaren gillar.

– Arslan har varit här och träna nu och då, säger Rasul Khataev och nickar mot träningshallen Macaco Branco Centers träningsområde där han just själv avslutat ett träningspass med sitt team HardKnocks Helsinki.

– Men varken jag eller hans tränare vill att han börjar med MMA. Det går så bra för honom i boxning.

Äh, jag förlorade. Det var ingen svår match, jag hade inga problem i första ronden, men jag skadade foten och kunde inte riktigt inte försvara mera i andra ronden och motståndaren fick ett armlås.

Hungrig – på alla sätt

Khataevs proffsfacit omfattar sex segrar och fyra förluster. En fotskada förstörde en säker seger i hans förra match i februari.

– Äh, jag förlorade. Det var ingen svår match, jag hade inga problem i första ronden, men jag skadade foten och kunde inte riktigt inte försvara mera i andra ronden och motståndaren fick ett armlås, säger Khataev och skakar på huvudet.

Khataev är ivrig på att komma tillbaka till segerstigen och han hade fått en chans i början av månaden men hans uppehållstillstånd hade inte hunnit förnyats inför matchen i Sverige.

– Polisen sade att jag nog skulle ha kommit till Sverige, men tillbaka hem hade jag inte kommit, säger Khataev skrattande.

Khataev får vänta ett tag på sin nästa match. Den muslimska fastemånaden ramadan började för en dryg vecka sedan och den slutar i början av juli.

– Jag är hungrig efter en ny match. Och hungrig annars också!

– Jag tränar nog under ramadan, men bara en gång om dagen. Det är nog tungt då man inte får äta eller dricka förrän kvällen.

Sannolikt är att vi får se Khataev i aktion i höst. Han är orädd och färdig att möta nästan vem som helst – nästan.

– Jag går inte matcher mot andra tjetjener. Det är en kulturgrej – vi slåss inte mot varandra.

– Andra mål än att få tävla igen har jag inte. Det här är en livsstil, jag bryr mig inte vem jag möter till näst och hurdan kampsportsbakgrund han har. Mina sommarplaner är att träna och träna lite till, säger Khataev.

Men gårdagen innehöll något alldeles speciellt och spännande för Khataev.

– Jag fick en son, vårt tredje barn, i måndags. Nu ska jag till sjukhuset och ta hem frun och den nya pojken. Sen umgås jag med familjen, säger han med ett varmt leende innan han artigt tackar för sig och försvinner in i omklädningsrummet.

Bild: Tommi Willberg