Raili Takolander skapar utan skiss – du kan se hennes konst på Café Pikkurastas

KERAMIK. Raili Takolander föredrar keramik framför målning. Bild: Melvin Londen

Nyinflyttade Sibbobon Raili Takolander titulerar sig både konstnär och keramiker. Under julimånad står hennes verk ute för beskådning och försäljning på Café Pikkurastas i Söderkulla.

Raili Takolander ville komma närmare naturen och flyttade till Sibbo för ett drygt år sedan. Hon fick höra om kaféet som uppvisar nya utställningar varje månad via en kompis. Efter att ha kontaktat kaféets ägare Päivi Rastas kom de två överens om att Takolander skulle ta ner sina tavlor från vinden, och i stället hänga upp dem på väggarna i kaféet. Huset för kaféet gjordes om till just ett kafé för knappa två år sedan. Innan dess bodde en familj i huset.

Takolander berättar att hon aldrig brukar planera sina tavlor i förväg, hon greppar bara tag i penseln och börjar måla. Detsamma gäller inte keramiken.

– När jag gör keramik måste jag planera noggrannare eftersom det inte är lika lätt att ändra på ett verk sent i processen.

Railismi – Vad är det?

Då Takolander gick genom sin konst inför utställningen kändes det konstigt för henne att se sina egna gamla tavlor.

– Det såg ut som om någon annan hade målat tavlorna. Jag upptäckte plötsligt fel på tavlorna som jag inte hade sett förut.

Hon berättar att hon började måla om på flera av tavlorna, för att förbättra dem.

Vissa av tavlorna har en naivistisk, det vill säga barnslig stil. Eller egentligen är det nog inte naivistisk stil, funderar Takolander som heter Raili i förnamn.

– Jag brukar kalla min stil för Railismi.

Ensam i flock

Ett genomgående tema för keramiken och målningarna på utställningen är gemenskap kontra ensamhet. Temat tar sig uttryck i olika former, många tavlor och skulpturer har motiv av vargar. Hon uppfattar vargar som farliga, fria, starka och ensamma fastän de lever i flock, och förklarar att vargarna därför smugit sig in på så många av tavlorna.

Hon berättar att flera av tavlorna är skapade ur det egna minnet, hon målar bilder som representerar något som hänt i hennes liv. I en av tavlorna står hon själv och vattnar en blomma, medan en annan kvinna sitter högt ovanför.

– Den representerar min dotter som vuxit sin egen väg.

Öppet: Måndag-fredag 9-18, lördag-söndag 11-18.

Adress: Granitvägen 5, Söderkulla.

Parkeringsplatser finns bakom kaféet.

Utställningar: Byter utställning varje månad.

I juli: Raili Takolander.

Mer läsning