Räddningsverket: Undvik midsommarbrasor

VARNING. Det är torrt, och räddningsverket rekommenderar att man inte har midsommarbrasa. Brandmästaren påminner om förra sommarens stora skogsbränder. Bild: Arkiv/Kristoffer Åberg

Det råder varning för skogsbrand för tillfället.

Jourhavande brandmästare Antti Virtanen säger att räddningsverket fått ett antal samtal angående midsommaren och hur man ska ställa sig till midsommarbrasor. Utgångspunkten är ändå att det inte är räddningsverkets sak att ge eller inte ge tillstånd för sådana, men Virtanen påpekar att lagen är entydig.

– Räddningslagen stipulerar att man inte får tända brasa när det råder varning för skogsbrand. Den markägare som känner ett tvingande behov av att ändå göra det ska minnas att man har ansvar för eventuella konsekvenser, säger Virtanen.

Enligt prognoserna fortsätter varningen de kommande dagarna.

Trots torkan har räddningsverket inte sett ovanligt många mark- eller skogsbränder i regionen, åtminstone i jämförelse med förra året. Man har visserligen släckt några, men inget märkbart eller stort.

– Det gäller ändå att vara försiktig med öppen eld, och förvisso med grillen också. Vi har ännu förra årets bränder i färskt minne. De var förhållandevis stora. Sveriges bränder är ett annat exempel där de samhälleliga konsekvenserna är betydande.

Mer läsning