Räddningsverket: någon tände eld på Askolan koulu

BRAND. Någon anlade en brand i Askolan koulu på måndagen. Ett flertal enheter tog sig till platsen. Branden spred sig också till taket. Bild: Kristoffer Åberg

En anlagd brand uppstod i skolan på måndagen. Larmet kom ungefär klockan 11.30.

Östra Nylands räddningsverk uppger att någon tände eld på Askolan koulus ytterväg. Branden spred sig till övre våningen och takkonstruktionerna. Räddningsverket uppger vidare att branden nu är under kontroll och att man sköter eftersläckningsarbetet.

Enligt Uusimaa fanns nio enheter på platsen, utöver poliser och ambulanser.

POLISSAK. Polisen reder nu ut branden i Askolan koulu. Bild: Kristoffer Åberg

Skolans rektor, Kaija Impola-Peltomaa, säger till Östnyland att ingen elev var i fara och att man följde evakueringsplanen. Såväl högstadiet som lågstadiet, som finns i en annan vinge av byggnaden, evakuerades.

– En vuxen person på skolan lade märke till att det brann, varefter vi började ta ut eleverna. Ingen var i fara. Nu är brandkåren ännu här, och vi märker främst rökskador inomhus. Eleverna har slutat skolan för dagen. Polisen tar det härifrån.

Jouni Virta, jourhavande brandmästare, säger att det från början verkade klart att elden var anlagd.

– Personalen såg hur det brann i ett mellanrum i en vägg vid huvudingången. Någon hade tryckt in brinnande material dit. Men det är något som polisen reder ut.

Enligt Virta fick skolan förhållandevis små skador med tanke på omständigheterna.

– Skadorna finns vid ingången, och elden spred sig uppåt till andra våningens vägg och tak. Vi måste riva en liten del av taket. Om det stannar här så är skadorna till syvende och sist ganska små.

Artikeln uppdaterad: kommentarer av rektorn och jourhavande brandmästaren.

INGEN FARA. Alla elever evakuerades, och ingen fara förelåg, uppger man från skolan. Bild: Kristoffer Åberg

Mer läsning