Pyttis flyktingmottagning får hård kritik

LÄKARE. Hiba Kadhim är en av många som är kritiska mot flyktingmottagningen i Pyttis. Bild: Max Nyberg

Omständigheterna i Pyttis är svåra, uppger såväl frivilligarbetare som asylsökande. I ett fall uppges en äldre asylsökande man ha hållit på att dö för att hjälp inte tillkallades.

Vägen blir allt smalare ju närmare flyktingmottagningen på Mogenpört i Pyttis man kommer. Till sist övergår den i en smal sandväg som ringlar sig genom skogen och slutar vid ett gammalt hotell vid havet, ungefär tio kilometer från närmaste busshållplats.

Här, vid Mäntyniemi som stället heter, pågår en kontrovers om vilka omständigheter som egentligen råder. Kritiken är hård.

Allvarliga händelser

En kväll för tre veckor sedan, vid omkring 21-tiden, såg Hiba Kadhim och hennes man Mazin Karhoot en äldre asylsökande man liggande på en soffa. Han blödde ur munnen och ändtarmen, och hans son satt invid och försökte få hjälp av personalen.

Kadhim och Karhoot, som både är läkare från Irak, tänkte på att mottagningens enhetschef tidigare gett order om att inte ringa några samtal till sjukhus förrän man talat med honom. Ingen hade alltså heller ringt ambulans.

Nu förstod de att ambulans behövdes. Det dröjde en timme innan den till sist anlände till det avlägsna tidigare hotellet vid havet.

– Jag vet inte hur mannen överlevde. Mazin fick höra om det av en slump när vi själva var på annat håll. När vi kom dit var mannens blodtryck mycket lågt. När ambulansen väl kom hade han hamnat i chock, säger Hiba Kadhim nu tre veckor efter händelsen.

Hård kritik

Hiba Kadhim och Mazin Karhoot är gifta, har tre barn och är bägge specialistläkare från Irak. De hör till de asylsökande som nyligen flyttades till Pyttis när flyktingmottagningen Poppel i Borgå stängde.

Hon håller med de som många andra sagt, såväl frivilliga som en av Poppels tidigare anställda: omständigheterna i Pyttis är svåra.

Anklagelserna mot flyktingmottagningen är allvarliga. ÖN har flera källor som ger bilden av en enhetschef - den tidigare yrkesmilitären Ari Seppälä - som inte diskuterar med invånarna och som kräver noggranna tider för hur de kommer och går.

Enligt uppgifterna har han portförbjudit en del frivilligarbetare, han ska ha ljugit och försökt övertyga invånarna att de inte får flytta ut. Rummen i Mäntyniemi saknar städverktyg. Kranvattnet har, åtminstone tills nyligen, varit brunt och oanvändbart.

I ett fall ska Seppälä ha försökt övertyga ett par som snart skulle få barn om att de själva skulle tvingas betala för födseln om de flyttade bort. Paret flyttade till en familj i Borgå och två dagar sedan föddes barnet på Borgå sjukhus.

Lari Christensen, vd på Kotouma som driver mottagningen, är först uppriktigt förvånad över anklagelserna och tillbakavisar allt. Senare, efter en intern utredning, tar han ändå en mer ursäktande ton. Händelserna med sjukdomsfallet har han ändå en annan syn på - se artikeln invid.

Ovälkomna frivilligarbetare

Fyra frivilligarbetare har också fått portförbud till Mäntyniemi. Bland dem finns en frivilligarbetare från Lovisa, som var en av de första att hamna på svarta listan.

– Det blev konfrontation mellan enhetschefen och mig angående min frihet att uttrycka mig fritt på sociala medier. Det gällde en av mina tre unga afghanska vänner som blev utvisad till Tyskland.

Tapio Toivonen, en Borgåbo som jobbat frivilligt på det nu stängda Poppel i Borgå, anser att beskrivningen av Mäntyniemi är korrekt. Han beskriver en ångestfylld stämning som han själv tror bero på en hård disciplin. Han beskriver också hot och liknande beteende.

– De har bland annat sagt att de hämtar tillbaka dem som flyttar till annan ort, eller att de mister en del av sina månatliga pengar.

Många vill bort och tillbaka till Borgå. När Toivonen själv hämtade en familj med ett ettårigt barn från Pyttis till en privat inkvartering i Borgå kom Ari Seppälä över och talade med honom. Toivonen beskriver en situation där chefen bröstade sig och försökte sätta emot.

– Han betedde sig som om de ägde dem som bor där. Han lät också förstå att vi frivilliga bara orsakar problem eftersom tidigare frivilliga fört bort deras klienter till att bo på annat håll.

Själv råkade Toivonen också ut för att Seppälä stegade ut och bad familjen tömma bilen - efter att de nyligen packat den så full med saker att passagerarna knappt fick plats.

– Han sade att de måste granska alla saker för att säkerställa att man inte stulit något. Personalen skämdes lite, men gick sedan igenom kappsäckar och lådor helt som om vi varit i Sovjetunionen. Inget hittades, och vi åkte vidare.

Förbryllad socialarbetare

Läget i Pyttis bekräftas också av en socialarbetare vid en flyktingmottagning i Helsingfors där en av de flyttande familjerna skulle skrivas efter att de flyttat till Borgå.

– Jag har aldrig varit med om motsvarande, och jag har varit ganska länge i branschen, säger Socialarbetaren som inte vill uppträda med namn.

Det var en situation som mannen beskriver som normal: en familj hade fått privat boende i Borgå och ville hellre vara kopplade till mottagningen i Helsingfors än Pyttis på grund av trafikförbindelserna. Alla papper var i ordning, och meningen var att diskutera saken med chefen i Pyttis.

– Han började fråga en massa detaljer, som adressen, vem som tar emot dem och vilka frivilligarbetare som igen "härjar" i kulisserna. Med den information jag hade gick han inte med på flytten. Han ville att de skulle sköta sina ärenden i Pyttis trots att de bor i Borgå.

Socialarbetaren är fortfarande förbryllad över mannens attityd och hur han ställde sig till de asylsökande.

– Det kändes som om man försökt ta hans egendom.

Motsvarande situationer på annat håll har alltid fungerat utan problem.

– Man kan inte undvika bilden av att Kotouma är ute efter pengarna och att man därför försöker hindra klienterna från att byta mottagning. Det är mycket förbryllande.

Ingen hjälp

Hiba Kadhim säger för sin del att Pyttismottagningen inte tar de boende i beaktande.

– I händelsen med den blödande mannen låg chefens förbud att ringa efter hjälp i bakgrunden. Ambulansen hade annars hunnit dit på en halv timme. Mannens son ringde chefen två gånger, säger hon

En kurdisk flyktingtolk beskriver på Facebook hur en psykiskt instabil irakisk kurdisk man bad om att få träffa en läkare (många asylsökande lider bland annat av post traumatisk stress).

Personalen på boendet sade nej, varefter han fick ett raserianfall. Personalen ringde polisen som enligt beskrivningen anlände med tre bilar och en hund. Medan mannen fick ett raseriutbrott och slängde en stol mot en dörr försökte frun förklara för polisen att han behöver lite lugn och ro bara. De förstod inte henne, utan låste in henne i ett rum, varefter också hon fick ett raseriutbrott och slog sönder ett fönster. Mannen häktades, och enligt bilder som cirkulerar fick åtminstone någon fysiska skador i tumultet.

Hiba Kadhim beskriver trots allt själva stället som trevligt: det är ett tidigare hotell vid havet i en naturskön omgivning. Däremot säger hon att personalen inte tar tillräckligt bra hänsyn till de boende.

– De hjälper inte med någonting. Behöver någonting åtgärdas så lyssnar de inte och saker löser sig inte. Så vi sköter mycket själva, säger hon. Man får inte städutrustning eller ordentliga sängkläder.

Vattnet har ändå blivit bättre.

– De installerade en apparat som gör att man kan ta avsaltat vatten direkt från havet. Men det har en metallisk smak.

Hiba Kadhim säger också att läget har enat de asylsökande. Gräl som tidigare uppstod mellan dem är förbi. Men allt är tack vare invånarna, inte personalen.

Migri granskade

När ÖN ringer Migrationsverket med uppgifterna i vår artikel visar det sig att man redan av en slump planerat in en rutingranskning till samma dag. Således passade de också på att reda ut påståendena i artikeln (förutom polisincidenten senare) - och återkom till saken efter granskningen.

Resultatområdeschef Olli Snellman säger att allt på det stora hela är okej, men att man kommer att be om tilläggsutredningar, som i sig inte är ovanligt, om vissa av de påståenden som kommer fram i ÖN. Om sjukdomsfallet är åsikterna delade om vad som hänt, men att Migri fått bilden av att klienterna nog får ringa ambulans.

– Vissa saker vill vi ha mera information om, bland annat hur Kotouma agerat i förhållande till klienter som flyttar till privat boende. Ett annat exempel är hur undervisningen i finska har arrangerats i Strömfors eller hur personalen där är tillgänglig.

När Östnyland besöker stället på tisdagen äger en incident rum. De upprörda känslorna bekräftas också av en irakisk man som av en slump (av allt att döma) står och gormar och viftar med händerna innanför dörren. Han är upprörd över saker som också framkommer i den här artikeln.

– Se på det här. Brunt vatten! Och äggen är svarta! Skulle ni ge det här åt era barn? Är du journalist? Nu ska vi sluta skriva lögner!

Lari Christensen bevittnar utbrottet.

– Det här är inte vardag, inte alls. Mannen är besökare. Han bor inte här.

Senare bekräftas det att den upprörda irakiern är samma utvisningshotade man som Östnyland skrivit om tidigare - en man som dömts för misshandel och som nu misstänks för samma sak.

Fotnot: Hiba Kadhim med familj fick positivt asylbeslut två dagar innan den här artikeln publicerades.

Finns på Mogenpört i Pyttis.

Är ett gammalt hotell vid havet.

Drivs av Kotouma Oy som också har en flyktingmottagning i Asikkala.

Vd är Lari Christensen. Bolaget har inga egna webbsidor.

Totalt omkring 220 personer är kopplade till mottagningen. Ett fyrtiotal bor någon annanstans än Pyttis eller Strömfors.

Boendet i Strömfors hör till samma enhet, och också här har motsvarande kritik framkommit.