Pusselbitarna har fallit på plats

Gumbohuset har blivit ett allaktivitetshus i ordets verkliga betydelse. Efter att ha sökt sin form i några år har utbudet av tjänster utvecklats till det verksamhetsledare Viveca Kihlman länge hoppats på.

Instruktörerna Anneli Nieminen och Susanna Sammalvaara håller varsin gymnastikkäpp framför kroppen med båda händerna och för den uppåt och neråt i maklig takt. De tio seniorerna som står vända mot dem i den elva gånger tjugotvå meter stora idrottssalen upprepar rörelsen medan musiken spelar.

– Bra, nu lägger vi till sidorörelser också, säger Nieminen och visar hur det ska se ut.

MOTION. De personliga tränarna Anneli Nieminen och Susanna Sammalvaara har hand om den ledda gymnastiken. På tisdagsmorgnarna är det seniorernas tur. Bild: Kristoffer Åberg

Under tidigare år har flera olika instruktörer haft hand om den ledda gymnastiken i Gumbohuset i Sibbo, men från och med början av året är det duon Nieminen och Sammalvaara som har hand om samtliga lektioner. Det innebär inte endast att de får närmare kontakt med deltagarna och på så vis kan hjälpa dem till exempel med att göra upp en hälsosam diet. Dessutom kan de nu sälja månadskort med vilka de gymnastikintresserade kan delta i alla tio lektioner per vecka, om de så önskar.

– Vi är båda utbildade personliga tränare och vi tog med våra redskap som vi hade i vår tidigare studio i Helsingfors. Med dem kan vi erbjuda mångsidiga program så att alla olika muskler får stimulans, säger Sammalvaara.

– Och statistiken visar att fyrtio procent av finländarna rör på sig tillräckligt medan sextio procent inte gör det. Så det finns ingen risk för att arbetet skulle ta slut, säger Nieminen och skrattar.

En av deltagarna i seniorgymnastiken är Henrik Therman och han är nöjd.

– Det här är ju ingen hikijumppa utan det handlar mera om stretchning. Men hälsosamt är det, och jag kan rekommendera den här gymnastiken åt alla gummor och gubbar.

BRA GYM. Anni Ala-Mikkula t.v. och Anni Westerback brukar besöka gymmet i Gumbohuset varje vecka. De säger att här finns alla grundredskap man behöver. Bild: Kristoffer Åberg

En dröm som blev sann

Det är verksamhetsledare Viveca Kihlman som guidar ÖN runt på Gumbohuset. Hon berättar att tankarna på ett nybygge invid skolan i Gumbostrand uppstod redan kring millennieskiftet, då var tanken att bygga en gymnastiksal så att eleverna inte skulle behöva åka till Box eller Söderkulla på gymnastiklektionerna. Resorna till och från gymnastiksalarna ledde i praktiken till att det blev mindre tid för själva idrottandet.

– Vi ordnade möten på föreningslokalen Hedåsen där invånarna i byn fick komma med önskemål om hurudan annan verksamhet det skulle kunna finnas i huset. På det här viset utvecklades planerna i riktning mot ett allaktivitetshus. Bland annat idén om ett gym uppstod på ett av de här mötena och i dag har gymmet kring hundrafemtio kunder och man kan gå dit dygnet runt alla dagar i veckan.

Den ekonomiska delen av projektet löstes delvis så att invånarna i byn fick köpa aktier i det bolag som grundades för att förverkliga huset.

– Antalet aktier varje person kunde köpa var begränsat, vi ville inte att Gumbohuset skulle bli "någons" hus utan att det skulle vara i gemensam ägo. Sedan när vi hade ett bolag kunde vi ta lån och söka om understöd från bland annat Silmu som stöder utvecklingsprojekt i byar. Men jag vill absolut uppmärksamma den stora mängden talkoarbete som gjorts och fortfarande görs.

NÖJD. Verksamhetsledare Viveca Kihlman är nöjd över hur verksamheten i Gumbohuset utvecklats. Bild: Kristoffer Åberg

Ständig utveckling

Gumbohuset stod klart 2012 men arbetet med att fila på detaljerna pågår hela tiden. Vi går ut från idrottshallen mot husets gavel där ingången till restaurangen finns. Det ger Kihlman anledning att berätta lite om planerna för gårdsplanen.

– Nyligen fick vi belysning på gården och jag hoppas att vi under våren kan asfaltera parkeringsplatsen. På sommaren kommer hit massor med sommargäster och restaurangbesökare och det enklare att göra parkeringen mer strukturerad på en asfalterad gårdsplan. Dessutom slipper vi problemen med den dammande grusplanen.

När vi går över gården hinner vi också se en skymt av transportbilen som levererar skolmaten för eleverna i Gumbostrands skola. Den förs in genom restaurangen och upp med hissen till loftet ovanpå idrottshallen där eleverna äter sin skollunch. Kihlman säger att man i byn länge hoppades på att skolmaten skulle kunna tillredas på ort och ställe eftersom det ju finns ett restaurangkök i huset. Men så blev det inte.

– Vi fick lite olika besked från kommunen men slutligen bestämdes det att också eleverna i Gumbostrand ska få mat från centralköket, bland annat av rättviseskäl.

Bild: Maps4News/Oskar Skogberg

Servering året om

Restaurang N'avetan Laituri lockar även till vardags människor som kanske inte är så intresserade av motion till Gumbohuset.

– När det serveras ärtsoppa med plättar på torsdagarna är här fullt med folk, oberoende av vädret, säger restaurangchef Sanna Samuelson.

Det var förra sommaren som bagerikaféet N'avetta vid Nya Borgåvägen öppnade en "filial" i Gumbohuset. För första gången på flera år fick allaktivitetshuset en restaurang som är öppen året om. Företagare Johanna Petsola-Helin säger att det var summan av flera sammanträffanden som möjliggjorde etableringen.

– Det började bli lite trångt i N'avetta och samtidigt letade man efter en restaurangföretagare till Gumbohuset. Det kändes väldigt fint att komma till ett ställe dit vi var efterlängtade.

Interiören genomgick en stor förändring i och med att Laituri öppnade. Färgerna är ljusare än tidigare och, viktigast av allt, har planlösningen gjorts om så att gästerna nu har utsikt mot havet.

FAKTA

Gumbohuset

Stod klart år 2012.

Verksamheten drivs av Gumbostrand byförening.

Faciliteter:

• Idrottssal där det ordnas ledd gymnastik tio timmar per vecka, salen kan också användas för diverse olika evenemang som teaterföreställningar.

• Konditionssal som är öppen enligt principen 24/7.

• I den stora och lilla salen kan man ordna fester, möten och andra sammankomster.

• Restaurang N'avetan Laituri erbjuder på vintern lunchmat under vardagarna, på veckosluten kan man välja mat från à la carte-listan.

Mer information: www.gumbontalo.fi/sv

Förutom att man på N'avetan Laituri kan äta lunch under vardagar sköter restaurangen också om serveringen när det ordnas fester eller andra evenemang på Gumbohuset.

– Efter föreställningen Varsågoda med Sixten Lundberg i början av månaden hade vi över 130 kunder på en gång i huset. Logistisk var det krävande men vi lyckades ta fram ett bra system, säger Samuelson.

"Vi är ett"

När det gäller både N'avetta och Laituri säger Petsola-Helin att den verkligt blandade kundkretsen är en positiv överraskning.

– Jag har själv en bakgrund inom marknadsföring, och där ska man alltid noga fundera på vilken målgrupp man vänder sig till. Så är det inte på N'avetta och Laituri. Här trivs alla, från ungdomar till pensionärer.

Det är ingen hejd på det hela när hon börjar berätta om sina visioner för framtiden. Petsola-Helin talar om diktkvällar på restaurangen, en stolpkälke ute på isen och sommartorg med försäljare och trubadurer. En gemensam nämnare är att hon vill involvera alla aktörer kring Gumbohuset.

– Här finns Gumbohuset, Gumbo-kiosken och restaurangen, men det känns ändå att vi alla är ett, säger hon.

Verksamhetsledare Viveca Kihlman kan helhjärtat hålla med.

– Verksamheten kring Gumbohuset är som ett stort pussel, men nu börjar bitarna falla på plats.