Publikfest med besk bismak

PRESSAT LÄGE. Futura hade sina mållägen och fick många bollar mot rödtröjornas mål, men för första gången sedan mitten av maj lyckades man inte med målskyttet. Bild: Tommi Willberg

Äntligen fick FC Futura spela på sin bekanta, nyrenoverade hemmaplan. Men säsongspremiären på Centralidrottsplan framför över femhundra åskådare slutade i en bitter förlust mot tuffaste rivalen HIFK/2, som efter bortasegern i Borgå toppar tabellen.

FC Futura-HIFK/2 0–1 (0–1)

FC Futuras stora comeback till Centralidrottsplan hade alla förutsättningar för att bli en riktig topptillställning. Och bortsett från resultatet så var det precis det. Solsken, blå himmel, en toppmatch med enorma seriepoäng på spel och över femhundra åskådare gjorde fotbollskvällen. Men för Futuras del blev det en riktigt jobbig förlust mot ligaklubben Helsingfors IFK:s andralag, som för andra gången i år slog Borgålaget. I själva verket är det endast rödtröjorna som lyckats slå Futura i division 3-spel i sommar.

Chefstränare Kalle Sorja grämde sig enormt efter matchen.

– Det känns skitjobbigt. I första halvlek hade vi några högklassiga mållägen men vi fick inte in bollen. Motståndaren hade två lägen. I de här matcherna måste man göra mål i de lägen som vi hade. Vi somnade till lite i situationen där motståndaren satte sitt mål. Det var en jämn kamp och förstås grämer det mycket. Jäklar också, säger Sorja och skakar på huvudet medan HIFK:s berömda fanclub Stadin Kingit sjunger i bakgrunden.

HIFK:s Joakim Ärilä gjorde matchens enda mål i mitten av första halvleken. Ett inlägg från kanten hittade sin väg genom Futuras försvar och Ärilä kunde placera bollen i nätmaskorna. Futura jagade sedan en fullträff i sjuttio minuter men förgäves. För första gången sedan 0–0-matchen i mitten av maj tvingades Futura lämna planen utan gjorda fullträffar.

– Det var en match som vi hade kunnat vinna. Just en så jämn kamp som man hade förväntat sig. Vi borde ha gjort mål, nu gjorde vi deras målvakt till matchens bästa spelare, säger Sorja.

Sorja är klart besviken – men närmast över slutresultatet. Själva spelet var det inte något fel med.

– Det var helt underhållande fotboll. Resultatet var bara felvänt. Med helheten, speciellt med första halvleken, kan man vara nöjd. I någon annan match hade vi utnyttjat våra chanser men i en toppmatch syns det på ett kargt sätt. Nå, vi har fem matcher kvar.

Toppmatchens officiella publiksiffra var 508, rekord för säsongen.

– Jag hoppas att publiken hittar sin väg hit också i de sista matcherna. Det var en fin tillställning – resultatet borträknat, säger Sorja.

Fem omgångar kvar

I och med säsongens första hemmaförlust blev Futura av med tätplaceringen i sin grupp. HIFK:s trepoängare flyttar dem upp i topp, en poäng före Futura då bara fem omgångar återstår. Serietrean PK-35 lurpassar fyra poäng bakom Futura.

Toppduons återstående spelschema ser rätt likadant ut. Bägge lagen möter PK-35 (3:a i serien), Toukolan Teräs (4:a) och Sibbo-Vargarna (9:a). De två ytterligare motståndarna är för HIFK:s del SexyPöxyt (8:a) och TiPS (7:a) medan Futura möter Töölön Taisto (5:a) och I-HK (12:a). Inga självklara poäng där inte.

– Inte är HIFK ett sådant lag som något av motståndarna inte kan slå, även om vi förlorade båda matcherna mot dem i år. Lagen vi möter är alla på något sätt farliga. Man får inga gratis poäng. I princip har vi det här inte längre i våra egna händer, men jag tror att om vi klarar de återstående matcherna så kommer det att räcka, säger Sorja.

Om Futura tar maximala 15 poäng från de fem sista matcherna räcker det att HIFK/2 ens spelar en oavgjord match för att Borgålaget skall klättra tillbaka till förstaplatsen som berättigar till avancemang till division 2 för nästa säsong.

Mer läsning