PSS vann kritiskt viktiga final fem – Borgålaget kan skriva historia på tisdag

Ella Sundström. Arkivbild. Bild: Tommi Willberg

Ett sådant veckoslut. PSS vann två rysare och vände ett 1–2-underläge till en ledning med 3–2 i matcher. På tisdag kan PSS ta sin föreningshistorias första FM-guld på seniornivå.

PSS är en seger från ett historiskt första FM-guld. På lördag höll hemmamagin då PSS slog SB-Pro med 3–1 i Aurorahallen. På söndagen lyckades Borgålaget vinna i Arkadiahallen för första gången sedan mars 2020 då man knep segern med siffrorna 5–2.

Segrarna lossnade tack vare sena hjältedåd. På lördagen vände PSS ett tidigt underläge till 1–1 genom formstarka Henna Uljua. Segermålet kom i powerplay då 57.58 spelats av matchen. Matchvinnare blev Ella Sundström och Julia Turunen spikade slutsiffrorna sju sekunder före slutsummern.

I finalmatch fem gjorde SB-Pro också det första målet och igen var det oavgjort inför den sista perioden, 2–2. Avgörandet kom igen i 58:e spelminuten. Milja-Maria Saarikoski slog till på en kontring och gav PSS ledningen då 57.34 spelats. Sundström satte 4–2 bara 38 sekunder senare och Fanny Holmberg satte 5–2 i tom bur i slutsekunderna.

PSS leder med 3–2 i matcher och kan alltså på tisdag kväll vinna sitt första FM-guld i ligan någonsin. För SB-Pro gäller det att vinna i Borgå för första gången på två år.

Tisdagens match börjar klockan 18.30.