PSS-kaptenen: "På allvar men inte allvarligt"

KAPTEN. Inka Lampinen tog över kaptensrollen inför säsongen 2018-19. Bild: Tommi Willberg

PSS:s damer inledde säsongen med att ta revansch på EräViikingit som i våras knep bronset framför näsan på Borgålaget. Nya kaptenen Inka Lampinen trivs i ledarrollen och hoppas föra sitt lag hela vägen i år.

PSS inledde säsongen i damernas innebandyliga på ett för PSS typiskt sätt. Tätt försvarsspel och några effektiva sekvenser i anfallet gav en 6–2-seger över regerande FM-bronsmedaljörerna EräViikingit.

Säsongens första minuter bjöd på två PSS-fullträffar inom loppet av 14 sekunder. Efter två perioder var matchen ännu vidöppen då hemmalaget ledde med två mål före den sista akten. EräViikingits ryggrad brakade ändå tack vare en ny superminut. 4–1 och 5–1 kom inom loppet av 19 sekunder och till slut kunde PSS segla i väg med en bekväm seger.

– Vi förväntade oss en hård kamp med mycket känsla och det fick vi. Bra att vi kunde ta hem matchen, säger PSS:s Inka Lampinen.

Att PSS gav igen för bronsmatchförlusten smakade gott, men var inte huvudsaken, tycker Lampinen.

– Å ena sidan hade vi att ge igen för men å andra sidan är det en ny säsong och alla lag står på samma sträck. Det här var en match bland alla andra, säger hon.

Ny kapten

PSS:s spelartrupp har förändrats en del från förra säsongen. Bland annat bytte fjolårets kapten Mia Karjalainen Borgå mot Göteborg och förstamålvakten Krista Nieminen flyttade till schweiziska ligan. PSS fick också förstärkningar bland annat i form av Linda Törnqvist och Fanny Holmberg, som flyttade tillbaka från Schweiz.

– Givetvis påverkar det på något sätt då profilspelare kommer eller går. Det här är ett projekt som påbörjats på försommaren. Det ser bra ut. Vi har ett sammansvetsat lag och en bra laganda. Det syntes i den här matchen, säger Lampinen, som tog över Karjalainens roll som lagkapten.

– Förstås känns det bra. Kaptensrollen känns naturlig för mig, jag har erfarenhet från tiden i NST. Så på det sättet är det inget nytt men det här är ett nytt lag och en ny klubb. Gänget har tagit emot mig bra och jag är tacksam för det, säger kapten Lampinen.

Vilken sorts kapten är du?

– Min egen filosofi är att man får ha jäkligt roligt. Med glimten i ögat men man jobbar på allvar. Det får vara lite humor med, men kvaliteten på arbetet måste vara prima. På allvar men inte allvarligt.

Vad är PSS:s mål säsongen 2018-19?

– Det är väl ingen vits med att vara ute efter något annat än de mest skinande medaljerna, slår Lampinen fast.

PSS-EräViikingit 6–2 (2–0, 1–1, 3–1)

TPS-ÅIF 4–2 (2–0, 1–1, 1–1)

Mer läsning