Problem med inomhusluften i Gammelbacka skola

PROBLEM. Nedfallet av mineralullsfibrer överskriver referensvärdena i det klassrum i Gammelbacka skolas gula huset där klass fem i huvudsak arbetar. Det visar en färsk uppföljningsmätning. Bild: Kristoffer Åberg

Förhöjda och för höga halter av minerallullsfiber som uppmätts i ett av klassrummen i Gammelbacka skolas huvudbyggnad skuggar skolårets sista dagar.

Gammelbacka skolas rektor Johan Öhberg suckar. Eleverna och personalen i Gammelbacka skola har mått bättre under det läsåret som gått och färre har lidit av symtom som beror på inomhusluften. I onsdags fick Öhberg resultaten från uppföljningsmätningen av mineralullsfibrerna i det gula trähuset som utgör skolans huvudbyggnad, och de kom som en kalldusch.

– Halterna av mineralullsfiber i luften är förhöjda och för höga i det klassrum där klass fem i huvudsak arbetar. I fredags skickade jag ut ett Wilma-meddelande till föräldrarna, säger han.

Problemen är i sig inte nya. Så sent som under sportlovet gjordes en grundlig fiberstädning i skolbyggnaden som borde ha haft en positiv inverkan på mätresultaten. Enligt Öhberg kommer lokalitetsledningen att under sommaren sättar in ytterligare fiberstädning i huset, och samtidigt försöka lokalisera mineralfiberkällan och avlägsna den om möjligt.

Därefter följs situationen upp med nya mätningar i höst.

– Det är tur att det bara är fyra dagar kvar på terminen, annars skulle det föranleda snabba åtgärder för skolans del. Nu kommer vi mest att ägna oss åt städning, plocka undan teckningar och andra alster från väggarna, säger Johan Öhberg.

Gammelbacka skola jobbar i det över hundra år gamla, gula trähuset samt i tre baracklängor på gården. I fjol blev skolans nya matsal klar. Den står vägg i vägg med huvudbyggnaden.

Mer läsning