Privatsjukhuset Porvis tar hand om kroppen och knoppen i Porvoon Teatteris julvarieté

BODY BODY. Porvoon Teatteris julvarieté utspelar sig på sjuhuset Porvis efter att sjukhvårdsreformen klubbats igen. På scenen ses bland annat fr.v. Juha-Matti Lehto, Marko Putkonen, Mari Kankaala och Soila Tikkanen. Bild: Valtteri Flinck

Porvoon Teatteri fortsätter traditionen med varietéunderhållning till lillajul. Årets varieté Body Body (och andra kroppsdelar) tar fasta på ett aktuellt ämne – sjukvårdens framtid – och bjuder publiken på sketcher och musik med sjukhustema.

Nu låter sjukvård och sjukvårdsreform inte särskilt sprittande, men i händerna på manusförfattarna Tuovi och Marko Putkonen kan också nya knäleder och sjukvårdsvistelser förvandlas till scenisk humor. Nya knän, i det här fallet de som installerades på Marko Putkonen i somras, var faktiskt det som satte de första sjukhusrelaterade sketcherna i rörelse och på lördag får en hel varieté på vårdtema premiär.

Porvoon Teatteris vårdfars utspelar sig tack och lov på scenen, på det fiktiva sjukhuset Porvis. Där läggs grunden för en kväll fylld av humor där allting cirkulerar kring kroppen – vår lekamen som ger oss glädje och ibland också sorg. Temat ger teaterns maskerare Sanna Saarnio chansen att ta ut svängarna, och på scenen ses skådespelarna Marlene Kaarikivi, Soila Tikkanen och Toni Rinne trendigt målade med kroppsmålning.

Trummor och datordunk

Till Saarnios idé om kroppsmålning hör också sångaren och låtskrivaren Elina Turunens bidrag till varietén: sång till rytmerna av schamantrummor. Ett speciellt inslag i helheten utgörs också av Benjamin Klingstadts datoriserade musik tonsatts speciellt för här delen av showen.

Under kvällens lopp ses många av Porvoon Teatteris skådespelare vifta omkring på sjukhuset Porvis. Som största aktieinnehavare och direktör ses Mari Kankaala, Mia Lehtola spelar farmodern från Fuengirola, Eija Forssell och Sari Järvinen-Hippi spelar sjukskötare och Elli Liski är praktikanten.

I den här julvarietén består hela den samlade läkarkåren av män: Raimo Hirvonen spelar professor, Juha-Matti Lehto överläkare, Ilkka Kinosmaa allmänläkare och Risto Kekarainen spelar Porvis egen gynekolog. Även Marko Putkonen ses i en otippad roll.

Varierad musik

Varieté betyder också musik och i Body Body bjuds det både på ett mångsidigt och överraskande upplägg av låtar. Eviva Fuengirola sjunger till exempel pensionärsfarmor som trivs i söderns värme men som litar på sjukvården i Borgå. Pianist i årets uppsättning är, precis som i fjol, Borgåmusikern Hanna Risku.

En central plats har även kostymerna och scenografin som Anne Ratia står för. Dessutom bidrar teaterns praktikant Valtteri Flinck med sitt kunnande och sköter såväl ljus som ljud under föreställningen.

Pjäsen har premiär fredagen den 30 november klockan 19 på Porvoon Teatteri, Fänriksgatan 4, och ges ytterligare fem gånger fram till den 8 december. Biljetterna kostar 20 euro och fås i förköp www.netticket.fi/Pikkujouluvarieté och via Grand-Luckan. Förfrågningar via tfn 040–571 0680.

Mer läsning