1. Jämför lån - alltid

När du bestämt dig för att ta ett lån ska du alltid jämföra det mot andra lån. I grunden handlar det om att du ska få ett så bra lån som möjligt. Men det faktiska utfallet har två parallella spår. Det första handlar helt enkelt om att hitta det bästa lånet för dig. Vilka villkor gäller, hur lång är återbetalningstiden, vad kostar det dig i månaden och så vidare. Här handlar det väldigt mycket om att svart på vitt jämföra lån mot varandra. 

Det andra spåret handlar däremot om att villkor kan komma att ändras. Inte nödvändigtvis för mindre privatlån, men inte ovanligt för större lån. Låt din långivare veta att du även förhandlar med andra konkurrenter. En så enkel grej kan direkt leda till en mindre sänkning på din utlovade ränta.


2. Hur görs kreditupplysningen

Var och hur kreditupplysningen görs är väldigt viktigt. Tar du ett lån från Sverige ska du vara medveten om att de flesta använder sig av företaget UC. Detta är också kreditupplysningsföretaget som bankerna använder. Det vill säga, söker du ett banklån senare i livet kan banken se att du har slagningar i UC. Vilket inte är för positivt om det handlar om flertalet slagningar. Använd dig därför av en långivare som inte samarbetar med Upplysningscentralen. Eller så kan du även använda en låneförmedlare. Dessa skickar din låneansökan till mängder av långivare, men på en och samma kreditupplysning.


3. Stirra dig inte blind på räntan

Ett fel som många gör är att man bara tittar på räntan utan att väga in andra faktorer. Den procentsatsen säger väldigt mycket, men du måste även väga in din situation och andra kostnader. Tar du till exempel ett mindre konsumtionslån blir startavgiften och återbetalningstiden väldigt centrala. Titta därför på exempeluträkningarna eller gör en egen snabb kalkyl. Det viktigaste är att kostnaden i slutändan blir så låg som möjligt för dig. Med mängder av separata avgifter varje månad kan det till och med bli billigare med ett bättre lån men aningen högre ränta.


4. Gäller villkoren för nya lån


Tänk på att en del långivare, särskilt bland mindre lån, har skilda villkor för nya kunder och återkommande kunder. Det brukar då handla om lånesumman som du får ansöka om. Men säkerställ att ditt tilltänkta lån passar dig innan du ansöker. Då slipper du ett låneerbjudande som visar sig vara något helt annat och du får inte en negativt påverkad credit-score med fler kreditupplysningar.5. Känn till dina gränser


Du ska aldrig ta ett lån som du inte har möjlighet att återbetala. Gör därför inga förhastade beslut och känn till dina gränser. SVT har tidigare rapporterat om att inkasso-skulden i Sverige dubblerats på några år. En av orsakerna uppges vara just ökad e-handel. Se därför till att inte spontanköpt i onödan när du egentligen inte har råd med det. Hellre spara och belöna dig senare. Både med det du tänkt köpa och med en välmående privatekonomi.


Kredity