Prisregn över svavelgul himmel och själfylld ö

PRISBELÖNT. Sibbobördiga författaren Johanna Holmström belönas med 20 000 euro av Svenska litteratursällskapet i Finland för romanen Själarnas ö. Bild: Kristoffer Åberg

Författaren Kjell Westö får Svenska litteratursällskapets största pris, Tollanderska priset på 40 000 euro, för romanen Den svavelgula himlen och för hans litterära livsverk. Sibbobördiga Johanna Holmström belönas med 20 000 euro för boken Själarnas ö.

Svenska litteratursällskapet i Finland (SLS) firar sin årshögtid den 5 februari 2018 och delar ut litterära och kulturella pris, bland annat Tollanderska priset som är ett av de största litterära prisen i Norden. SLS belönar i år 28 personer och organisationer för deras insatser inom litteraturen, dramatiken, musiken, bildkonsten och forskningen. Den totala prissumman är 309 000 euro.

Det största priset, Karl Emil Tollanders pris om 40 000 euro tillfaller författaren Kjell Westö för boken Den svavelgula himlen och för hans långa värv inom litteraturen. I prismotiveringen beskrivs romanen som en vemodig och vacker berättelse om generationsklyftor, klasskillnader och samhällsförändring. Westö har i sina Helsingforsskildringar utforskat den finländska historien ur de borgerliga antihjältarnas perspektiv. Det handlar lika mycket om de drömmar som driver dem som om de desillusioner som förlamar dem.

Johanna Holmström belönas för boken Själarnas ö med ett pris på 20 000 euro ur Irma Carrells testamentsfond. Enligt prismotiveringen är romanen fylld av varm empati för de kvinnoöden på Själö hospital som den skildrar. Holmström synliggör de strukturer som genom historien använts för att förtrycka och begränsa kvinnors liv. Romanen skildrar också kvinnlig vänskap och gemenskap.

Karin Erlandsson får ett pris om 16 000 euro ur Astrid och Bertel Appelbergs fond för boken Pärlfiskaren. Denna äventyrsberättelse är både en skattkarta och en skatt, en skimrande historia om pärlfiskaren Miranda som söker den eftertraktade Ögonstenen. Erlandsson premierades även på måndagsförmiddagen med Runeberg Junior-priset.

Den första pristagaren av den nyinstiftade Fredrik Pacius minnespris, docent Pekka Gronow, får priset om 15 000 euro för sitt arbete för att bevara och utforska Finlands inspelade musikarv. Tobias Berglund och Niclas Sennerteg får 5 000 euro för boken Finska inbördeskriget, som ger nya insikter genom att granska inbördeskriget ur ett Sverigesvenskt perspektiv. Med 5 000 euro belönas även Lina Hagelbäck och Ulrika Nielsen, det för diktsamlingen Ömhetsmarker.

Mauri Kunnas får i sin tur ett specialpris på 10 000 euro för boken Koiramäen Suomen historia (Hundarnas historiebok. Finland, en del av Sverige), där han på ett pedagogiskt tilltalande sätt visar den svenska tidens stora betydelse för vårt lands samhälleliga och demokratiska utveckling.

Peter A. Sjögren belönas med plaketten Allt vad vi äga samman som tack för hans insatser för att främja samarbetet och samförståndet mellan Finland och Sverige.

Svenska litteratursällskapets årshögtid firas på Runebergsdagen i Helsingfors universitets solennitetssal. Temat för festen är dels Zacharias Topelius 200-årsjubileum, dels 100-årsminnet av händelserna 1918. Festföredraget hålls av professor Tom Moring under rubriken Ett samtal med dem som inte finns i rummet – om offentlighetens nya gränser.

Festprogrammet, planerat av Pellingesommarbon Monica Groop, kan ses i direktsändning på Yle Arenan måndagen den 5 februari med start klockan 18.