Prisregn över Finland i Nordiska rådet – Fagerholm, Lucander & Mattsson och Haapamäki får pris

Monika Fagerholm vann Nordiska rådets litteraturpris. Bild: Lina Enlund

Varje år delar Nordiska rådet ut fem pris för att uppmärksamma och belöna kvalitetsinsatser inom kulturen. I år landade tre av prisen i Finland när Monika Fagerholm, Jens Mattsson och Jenny Lucander samt Sampo Haapamäki vann i sina respektive kategorier.

Monika Fagerholms roman Vem dödade bambi?, om en gruppvåldtäkt och dess följder i en finlandssvensk småstad, får Nordiska rådets litteraturpris.

LÄS ÖN:s recension här

Också det andra litteraturpriset gick till Svenskfinland.

Priset för barn- och ungdomslitteratur går till finlandssvenska illustratören Jenny Lucanders och svensken Jens Mattssons bilderbok Vi är lajon! Boken handlar om en älskad bror som blir sjuk.

LÄS ÖN:s recension här

Kompositören Sampo Haapamäki fick musikpriset. Bild: Cata Portin

Musikpriset går till den finska kompositören Sampo Haapamäki. Han belönas för sin konsert för kvarttonstegspiano, som krävde att ett helt nytt instrument byggdes.

Nordiska rådets filmpris gick till norrmännen Dag Johan Haugerud och Yngve Sæther, medan miljöpriset gick till färingen Jens-Kjeld Jensen.

På grund av coronakrisen delades årets priser ut under en digital festkväll som strömmades online. Nordiska rådets priser räknas som prestigefyllda. Varje pris uppgår till 350 000 danska kronor (cirka 47 000 euro) och för varje kategori finns en särskild priskommitté.

Jenny Lucanders och svensken Jens Mattssons bilderbok Vi är lajon! vann barn- och ungdomslitteraturpriset. Bild: Timo Kari

Mer läsning