Prima konsert på webben – Avanti, UMO och Fibo deltar i spelningen

En konsert som är öppen för alla hittas bland annat på Musikinstitutets Youtubekanal i en veckas tid, från och med 19.3. Bild: Juuso Westerlund

Det bjuds på gratis konsert på Youtube ännu några dagar. På programmet finns bland annat barockmusik.

I brist på "riktiga" konserter är det nu möjligt att njuta av tre orkestrars webbkonsert gratis. En konsert som är öppen för alla ligger på samarbetskommunernas hemsida samt på Musikinstitutets Youtubekanal i en veckas tid, från och med 19.3.

Konserten är kopplad till de så kallade AUF-kommunerna, det vill säga del av ett samarbete mellan flera kommuner och tre topporkestrar: Avanti, Fibo (Finnish Baroque Orchestra) och UMO Helsinki Jazz Orchestra. Övriga samarbetskommuner förutom Borgå är Lovisa, Sibbo, Mäntsälä, Pukkila och Askola, och en central aktör i samarbetet är Borgånejdens musikinstitut.

En motsvarande konsert riktad särskilt till seniorverksamheten och servicehusen finns dessutom på kanalen i sju dagar från och med den 23.3.

Under konserten leder finländska barockorkestern Fibo och blockflöjtskvartetten Bravade lyssnarna ut från salen i Kabelfabriken i Helsingfors på en tidsresa till 1500- till 1700-talets renässans- och barocktida Italien och Tyskland. Mellan varven får åhörarna göra korta besök i nutidens Finland och höra ny musik komponerad för blockflöjtskvartetten.

Finländska barockorkestern Fibo har etablerat sig som en självklar del av det finländska orkesterlivet. Genom åren har Fibo arbetat med en mångsidig repertoar i samarbete med de mest framstående solisterna och konsertmästarna i branschen. Barockmusiken står i centrum, men på repertoaren finns också musik från andra epoker, allt från tidig barock till tidig romantik. Fibo spelar även ny musik för barockorkestrar och har uruppfört flera beställningsverk. Musikerna i kärnensemblen uppträder ofta också som kammarmusiker. I sin största sammansättning spelar orkestern symfonier och operor.

Bravade är en aktiv och färgstark blockflöjtskvartett, som är specialiserad på renässansblockflöjter. Denna kvartett med sina experter på gammal musik inledde sin verksamhet 2004. Bravade har som mål att presentera blockflöjtsmusikens breda spektrum för lyssnarna, och föra fram de möjligheter och nyanser detta fantastiska instrument erbjuder.

Konserten hittas till exempel på musikinstitutets Youtubekanal.