President Halonen valde emoji för förlåtelse – kampanjen Forgivemoji går in i ansökningsstadiet

FÖRLÅT. Kampanjen Forgivemoji hoppas att Unicdoe börjar använda emojin för förlåtelse år 2021. Tarja Halonen valde sin favorit bland hundratals bidrag. Bild:

Kampanjen Forgivemoji började i fjol söka efter en emoji för förlåtelse i Finland. En höjdpunkt nåddes i och med att president Tarja Halonen valde en emoji som beskriver förlåtelse bland de förslag som allmänheten lämnat in.

President Tarja Halonen valde en emoji med ett rött hjärta i bakgrunden och framför hjärtat två händer med tummen upp. Emojin betonar de positiva känslorna i förlåtelsen och dess fredsbyggande effekt.

– Jag har bekymrat följt med polariseringen i diskussionskulturen både i Finland och ute i världen. Jag vill framför allt i den diskussion som förs i digitala kanaler se mera måttlighet, empati och förmåga att erkänna sina fel, säger Halonen till Kyrkans tidningstjänst.

Enligt Halonen är emojier numera en integrerad del av kommunikationen människor emellan och därför behövs också en emoji som säger: jag förlåter dig.

Går inte att säga symbolförlåt

I det officiella utbudet av emojier finns över 3 000 olika symboler men tillsvidare inte en enda som beskriver förlåtelse. Det var anledningen till att Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland körde i gång kampanjen Forgivemoji som väckte stor uppmärksamhet i internationella medier – både traditionella medier och i sociala medier där kampanjen nått över två miljoner människor.

Ur de tusentals förslag – hundratals från Finland – som nätpubliken skickade in valde Halonen den emojiidé som nu förs vidare till organisationen Unicode som administrerar emojikatalogen. Till kraven för en ny emoji hör bland annat nödvändighet, det vill säga att den avviker från det nuvarande utbudet, har en förväntad omfattande utbredning och att tolkningen är tydlig.

Fredsbyggare

– Finland har ett starkt rykte som föregångare inom såväl fredsbyggande som informationsteknologi. Kampanjen Forgivemoji kombinerade på ett fint sätt båda de här finländska styrkorna. Jag hoppas att det att jag är med i kampanjen gör det lättare för en emoji för förlåtelse att få plats i emojiutbudet, säger Halonen.

Unicode uppdaterar emojiutbudet en gång per år. Allra tidigast 2021 kan det bli aktuellt att välja emojin för förlåtelse i smarttelefonen.

Man kan följa hur Forgivemojin olika ansökningsskeden går vidare på webbplatsen forgivemoji.com och Twitter- och Instagramkontona @forgivemoji.

Mer läsning