Premiärdags för teaterunga i Finnby

KLASSIKER. Teaterungdomarna som sätter upp en egen version av H.C. Andersens klassiker Pieni Tulitikkutyttö, Flickan med svavelstickorna, på Teaterhuset i Finnby. Bild:

Teatteri Soittorasias teaterunga har ett år av planering och övning bakom sig. På lördag är det premiärdags med H.C. Andersens klassiker Pieni Tulitikkutyttö, Flickan med svavelstickorna.

Det är ungdomarna i gruppen Teatterilaboratorio 2 som jobbat fram pjäsinnehållet, och resultatet är en föreställning som lämpar sig för 13-åringar och äldre. Det var allvaret och den rörande tematiken som fick gruppen att fastna för H.C. Andersens saga, och handledda av sin teaterlärare Pentti Kinosmaa har de själva skrivit manuset till den version av Pieni Tulitikkutyttö som ses på Teaterhuset i Finnby.

Teaterungdomarna valde att fortsättningsvis låta pjäsen utspela sig en gången tid, för att den vägen hålla kvar av ursprungsverkets sagolika stämning. Det är tunga teman som avhandlas och problematiseras i föreställningen, och berättelsen om den frysande lilla flickan som försöker sälja svavelstickor utan att lyckas är lika tragisk nu som den var i mitten av 1800-talet. Flickan vågar inte gå hem, rädd för att få stryk och fryser ihjäl.

Pieni Tulitikkutyttö har premiär på Teaterhuset i Finnby lördagen den 6 april klockan och visas ytterligare fyra gånger fram till den 13 maj. I maj kommer också föreställningar som teaterns övriga teatergrupper skapa att sättas upp i Finnby.

Pjäs baserad på H.C. Andersens klassiska saga sätts upp på teaterhuset i Finnby, Malmvägen 2, Borgå.

Teaterungdomarna i Teatterilaboratorio 2 har skrivit manus tillsammans med Pentti Kinosmaa som också regisserat pjäsen.

I rollerna ses Sandra Rauva, Kiisla Porvari, Sampo Bah, Mila Hentunen, Erin Kupari, Sini Holmlund, Emmi Kohonen, Lilja Joensuu och Tara Backlund.

Premiär lördagen den 6 april klockan 18. Visas också 7, 13 och 14 april klockan 18 och 13 maj klockan 19.

Pjäsen räcker cirka 90 minuter inklusive paus och rekommenderas inte för barn under 13 år.

Biljetter i förköp 12 euro på www.lippuautomaatti.fi/soittorasia, 14 euro på platsen 30 minuter före föreställningens början.

Mer läsning