Premiär för Pellinge Musikdagar

SKÄRGÅRDSMUSIK. Monice Groop, fritidsbosatt på Pellinge, är konstnärlig ledare för Pellinge Musikdagar som i år går av stapeln för första gången. Bild: Kristoffer Åberg

Det nyaste tillskottet på den östnyländska musikkartan, Pellinge Musikdagar, drar i gång på fredag. Kammarmusik är ledordet för festivalen med Monica Groop som konstnärlig ledare.

Skärgårdsveckoslutet med klassisk musik inleds på Solhälla på fredag med en operettafton med Gustav Djupsjöbacka vid pianot. Konserten som går under namnet Måne och stjärnor på Solhälla är formad som en halvdramatiserad lied-, opera- och operettafton med arior, duetter och ensembler ur några av musikhistoriens pärlor framförda av sopran Hedvig Paulig, mezzosopran Ylva Gruen, tenor Niall Chorell och baryton Joonas Asikainen. Bland kompositörerna som hörs hittas bland annat Mozart, Lehár, Dvořak, Bellini, Schubert och Brahms.

På lördag forsätter Pellinge Musikdagar i S:t Olofs kapell med konserten De gamla mästarna och fåglarna. Elina Mustonen på cembalo tolkar bland annat Rameaus Fåglarnas lockrop medan Monica Groop i sällskap med Temperakvartetten tar sig an Telemanns Kanariefågelkantat, Sorgemusik över en konsterfaren kanariefågel – en tragikomisk kantat. samt några verk av Haydn.

Musikdagarna kulminerar på söndag i Skärgårdshemmet med konserten Fandango – spanska sånger och dansrytmer. Det blir en fartfylld konsert med kompositörsnamn som Manuel Ponce, Eduardo Sainz de la Maza och Francisco Tárrega. Monica Groop står för sången medan Timo Korhonen trakterar gitarren. I konsertens andra del deltar också Temperakvartetten, man uppför bland annat i Boccherinis kvintett för gitarr, stråkar och kastanjetter D-dur, Fandango.

Skärgårdsveckoslutet med klassisk musik på Pellinge ordnas i år för första gången. Konsertplatserna finns på Tullandet, Ölandet samt i Österby.

Ordnas den 12–14 augusti på Pellinge under ledning av sopran Monica Groop.

Musikfestivalen inleds fredag 12.8 kl. 19 med konserten Måne och stjärnor på Solhälla.

Lördagen den 13.8 kl. 18 står konserten De gamla mästarna och fåglarna i tur i S:t Olofs kapell.

Musikdagarna kulminerar med konserten Fandango i Skärgårdshemmet söndagen den 14.8. kl. 15.

Biljetterna kostar 20 euro för vuxna, 10 euro för barn under 12 år. Biljetterna fås via Söderbyboden och Erika Englund tfn 019-540 699.

För närmare information se pellingemusikdagar.fi.

Mer läsning