Precisa teckningar pryder kaféväggar

FAVORITMOTIV. Elvaåriga David Kukla är trots sin unga ålder en skicklig tecknare. Just nu är han aktuell med sin debututställning där bland annat verken Gamla tider och En T-Ford i garaget finns med. Bild: Kristoffer Åberg

David Kukla är bara 11 år gammal men redan en skicklig tecknare. Nu ställer han ut sina alster på Café Rongo i Borgå.

Rita, måla, forma pappersmassa och fotografera. För elvaåriga David Kukla i Borgå har skapandet alltid varit en väsentlig del i vardagen och tecknat har han gjort allra mest. Väggarna Café Rongo pryds just nu av ett urval av hans precisa teckningar, en del av nyare och en del av äldre datum.

Med små medel skapar David Kukla liv och rörelse i sina teckningar, vare sig han skissar fram fantasividunder på okända vatten, ritar upp en typisk tjeckisk by eller tecknar vardagshändelserna på en bondgård. Greppet är säkert och teckningarna, med många precisa element, lockar en att titta och titta en gång till för att upptäcka vidden av motivet.

David Kuklas mamma, Ninna Kuklová, minns att sonen redan som riktigt liten var skicklig med pennan. Hon minns i synnerhet ett tillfälle då 1 år och 8 månader gamla David tog en bläckpenna – med perfekt grepp – och ritade en detaljerad sopbil med ett enda streck.

Det är i och för sig inte så konstigt med tanke på att han har starkt konstnärpåbrå. Mamma Ninna Kuklová har en bakgrund som glaskonstnär, pappa Tomas Kukla är formgivare och farfar är bildkonstnär och skicklig tecknare han med.

Fordonsglad

Fordon hör fortfarande till David Kuklas specialiteter och han tecknar bland annat gärna ångande traktorer och grävmaskiner. Röken är viktig och i vissa av teckningarna känns det som att de bolmande molnen berättar en helt egen historia.

Mest fascinerar ändå gamla färdmedel, trehjulsbilar med styrstångsratt, T-Fordar och rundade gamla lastbilar.

– Gamla bilar är intressanta, jag vet mycket om dem och jag känner deras utseende bra, säger David Kukla.

Överlag tilltalas den unge konstnären av gamla föremål och även av gammaldags miljöer. Förlagan till tingen och platserna han tecknar kan han ha fått syn på till exempel i någon bok, och sedan tecknar han ur minnet. David Kukla arbetar med minutös noggrannhet och är det någon detalj som han är osäker på går han tillbaka till förlagan.

– Jag brukar minnas det mesta, säger han.

Detaljarbete

Elvaåringen arbetar för det mesta med bläckpenna, men det händer att han tecknar vissa partier med blyerts. Teckning är en viktig hobby för David Kukla och det synt i utförandet; det är en samling omsorgsfullt tecknade motiv som, vackert inramade, pryder väggarna på Café Rongo.

Ofta har han flera alster under arbete samtidigt; en del kräver mera arbete och mera tid än andra för att få klara.

– Detaljer tar tid och jag tycker bäst om de mest detaljerade teckningarna. Ibland händer det att jag fyller på med nya detaljer då teckningen egentligen redan är klar.

Några av de utställda arbetena är märkta med små röda bollar som anger att de har en köpare; inte oävet för ett ungt konstnärsfrö som till en början ställde sig tveksam till förslaget om att ställa ut.

David Kuklas teckningar visas på Café Rongo november månad ut.

Mer läsning