Prakticum har planerat för nybygge på åstranden

VERKSTÄLLANDE DIREKTÖR. Harriet Ahlnäs kommer att bekanta sig närmare med Edupoli. Bild: Kristoffer Åberg

Estbackaalternativet är för stort och dyrt, men frågan ska diskuteras säger Prakticums vd Harriet Ahlnäs.

Harriet Ahlnäs är både rektor och verkställande direktör vid yrkesinstitutet Prakticum. Yrkesinstitutet har gjort upp egna planer för undervisningslokaler i Borgå och överraskades därför av erbjudandet att ta över en stor del av Edupolis nuvarande lokaler i Estbacka. Ahlnäs konstaterar att erbjudandet måste diskuteras.

– Det gör vi på ännu den här veckan när jag och styrelseordförande Stefan Mutanen möter Edupolis ledning. Samtidigt bekantar vi oss närmare med utrymmena.

– Klart är att hela komplexet i Estbacka är för stort, och därmed för dyrt för Prakticum, men också det här ska diskuteras.

Första alternativ är nybygge

Prakticum har låtit utarbeta ett eget förslag på hur man kan lösa utrymmesfrågan i Borgå.

– Det är ett nybygge på västra åstranden på 1 800 kvadratmeter plus hyrda verkstadsutrymmen i Harabacka, säger Ahlnäs. Haahtela har gjort en projektplan över det alternativet.

I Harabacka finns den finska yrkesutbildningens verkstäder, som man redan tidigare har planerat att dela på mellan den svenska och den finska yrkesutbildningen.

– Att köpa Pomo-huset är inte mera aktuellt, säger Ahlnäs. Nybygget på västra åstranden är en kompromiss mellan Inveons önskemål om ett nybygge och Prakticums styrelses önskemål att finnas i centrum.

Mer läsning