Postiljonen kommer till Postbacken

Posten i centrum stängde kanske dörrarna men på Postbacken i Illby kommer posttjänsterna att skötas prickfritt. Postiljonen anländer till fots, till häst och, vem vet, kanske par avion, i pjäsen Postimäki Express.

Postimäki Express med tillägget Sinua, sinua rakastan är en musikfylld story som tar avstamp i Postbackens historia som rusthåll. I pjäsen får vi träffa postiljoner genom tiderna, säger Tuovi Putkonen från Porvoon Teatteri.

I Postbacken-expressen får publiken träffa Marko Putkonens postiljon under olika tidsepoker. Han är en löpande ordonnans, han kommer ridande till häst och han kommer skumpande med häst och kärra. Föreställningen bygger på musik och publiken bjuds bland annat på kära stycken av Kaj Chydenius men också på en rad inhemska schlagerörhängen.

– Det blir många bekanta låtar som till stora delar valts utifrån vad skådespelarna velat sjunga, säger regissören Tuovi Putkonen som också skrivit manus tillsammans med Marko Putkonen. Vissa stycken har också arrangerats som potpurri, till exempel Amerikan potpurri som inspirerats av guldruschen i Amerika.

I de sjungande rollerna hörs Johanna Saarikallio, Miia Lehtola (som värdinna på gästgiveri ), Krista Örn-Putkonen, Sara Vilander, Eija Forssell samt Elli Tikkala och Lasse Rantanen som även spelar cello respektive bas. Som dirigent fungerar medan Viljami Mehto på keyboard.

Premiär för den första av totalt 9 föreställningar av Postimäki Express blir det den 9 juli. Före det är det Borgåbygdens ungdomsförbund som spelar upp på Postbackens arenateater med farsen En fru för mycket som har premiär redan den 15 juni.

Full rulle

– Det blir en sommar fylld av program här på Postbacken, konstaterar friluftsmuseets verksamhetsledare Marit Björkbacka.

Officiellt inleds Postbacken-sommaren den 5 juni med en friluftsgudstjänst där Gaudeamuskören deltar under ledning av Göran Blomqvist men först i juli blir det tätare mellan evenemangen. Vernissage i Galleri Postbacken är det den 1 juli och då är det sommarens gästkonstnär Iida Vanttaja som ställer ut. Vanttaja kommer inte ensam till Postbacken: hon är dockmakare och med sig har hon en samling rara dockor som fötts för olika dockteaterföreställningar. Dockorna, däribland Kristallhandlaren och Tarot-spåmannen är byggda av bland annat ståltråd, pappersmassa och gips,

Det blir en sommar fylld av program här på Postbacken.

– Jag firar tjugofemårsjubileum som frilansande dockteaterkonstnär. Det gör jag bland annat i form av pjäsen Kohtauspaikkoja kadonneille som visas på Nationalteatern i år.

Iida Vanttaja kommer att hålla i trådarna för en dockmakarverkstad under hantverksveckan den 4–8 juli. Under veckan har intresserade möjlighet att jobbar med allt från makramé till halmarbeten och knyppling.

– Kurserna är tvåspråkiga och kostar 20–30 euro styck och vi ordnar dem oavsett hur många deltagare som anmäler sig, försäkrar Marit Björkbacka.

Bio, jazz och bää

Postbacken hade en fin sommar i fjol med 5 600 besökare och samma trend hoppas hon fortsätter också i år. Utomhusbion och höstjazzen hörde till evenemangen som drog, men en bidragande faktor är också att man i högre grad försökt – och lyckats – nå en finskspråkig publik. Lammen var också en publikmagnet och ulliga fyrbenta torde finnas på plats också i år från och med början av juli.

Fakta

Postbacken

Friluftsmuseum i Illby utanför Borgå.

Säte för ett av Finlands bäst bevarade backstugusittarområden.

18

museistugor, från 1700-talet och framåt, finns på området.

Sedan 1960-talet har verksamheten riktat in sig på teater, musik, hantverk och olika slags sommarevenemang.

I fjol var det Porvoon Teatteri som lockade med barnpjäsen Kissanviikset, sanoi sanoi SuSu OuOu och teater på finska blir det alltså också i år. Dessutom har nybildade kulturföreningen Limonaadi, med Borgnäs som bas, fått upp ögonen för det gamla backstugusittarområdets potential.

– Vi börjar med att ordna allsång tillsammans med trion F.E. Voice på finska den 8 juni, säger Liisa Moliis.

Beckasin?

I början av augusti drar historiens vindar in över Postbacken i form av en picknick i Bellmansk anda. Det är inte sagt att det blir "rött vin med pimpinella och en nyss skjuten beckasin" men däremot bjuder föreningen Wanhan Porvoon Hywät Asukkaat på en dramatiserad stund i 1700-talsanda.

– Flera av de ledanden adelsmännen från Anjalaförbundet kommer att närvara vid den musikaliska picknicken, säger madame Fredrika Birgitta Hastfer eller Anja Moritz som den pråligt klädda adelsdamen i vitpudrad peruk egentligen heter.

I något som påminner om en högdragen teaterviskning tillägger hon att det ryktas om att Göran Magnus Sprengtporten och hans väninna Sophie Creutz torde närvara vid Bellmansamkvämet.

För mera om sommaren på Postbacken, med eller utan adligt inslag, se www.postbacken.fi.