Postens popup-pakettjänst väcker känslor

PAKETLEVERANS. Timo Heino löser ut sitt paket i popup-kontoret i Lundi. Bild: Kristoffer Åberg

Om man som Gammelbackabo beställer ett paket med posten vill man kanske inte att det levereras till Lundi i Borgå centrum.

Posten har så här inför jul försökt underlätta situationen för sina paketkunder, men mottagandet har inte blivit odelat positivt. På postens egna facebooksidor duggar de ilskna reaktioner tätt.

Sedan sista veckan i november finns det tillfälliga paketstationer i Lundi i Borgå och i Sibbo både i Söderkulla och i Nickby, så kallade popup-kontor.

De paket som inte ryms i postens vanliga paketautomater, eller i ombudspostens hyllor, förs till de tillfälliga popup-kontoren.

Posten motiverar med att leveranserna försnabbas. Många kunder blir ändå besvikna när de räknat med att avhämta sina paket till exempel i närbutiken och sedan får meddelande om att paketet skickats till det tillfälliga popup-kontoret. Det händer att den som bor i Vårberga eller i Gammelbacka ska avhämta sitt paket från Lundi.

Lugn tisdag

Enligt personalen på plats i popup-kontoret i Borgå centrum reagerar kunderna olika. Vissa blir upprörda över den längre vägen, andra är nöjda eftersom de ändå har ärende till centrum.

Det var fullt på hyllorna och många besök i kontoret som en följd av alla beställningar under Black Friday, den 25 november. Följande topp väntas när skatteåterbäringen får folk att shoppa loss på nätet.

Mitt på dagen på tisdagen är det ändå lugnt mellan hyllorna i den tidigare kosmetikaffären på andra våningen i Lundi.

En manlig kund tittar in för att kolla om hans paket kanske har landat just här. Men nej, paketkortet visar att han borde ta sig till posten i Citymarket.

– I går var jag här för att kolla om jag kunde skicka iväg ett paket härifrån, men det gick inte. Här får man bara ta emot försändelser, säger den glada herremannen som inte blir nedslagen av motgångarna.

– Jag bor så nära så jag kollar här först.

Bollas runt

Timo Heino kvitterar ut sitt paket från popup-kontoret.

– Egentligen beställde jag paketet till en paketautomat, men i leveransmeddelandet gavs klara besked att det är just här jag ska lösa ut det. Det gick ju lätt och behändigt, jag är helt nöjd.

– Också tidigare har jag bollats mellan olika mottagningsstationer. Så här går det när allt ska konkurrensutsättas och läggas ut på utomstående aktörer.

De tillfälliga paketkontoren håller öppet mellan klockan 8 och 20, i Lundi och i Nickby från måndag till och med lördag och i Söderkulla måndag till och med fredag.

På självständighetsdagen är alla popup-kontor stängda.