Postbackenfars med fruar i farten

Det blir fars med för många fruntimmer i farten på Postbackens i sommar. Skrattpillret som visas på arenateatern i sommar heter följdriktigt En fru för mycket.

Det vankas skratt på Postbackens sommarteater också i år. I fjol skrattade folk åt farsen Aldrig i livet och därför bestämde sig regissören Katarina Stolt att satsa på en glad pjäs också i år. Utgångsläget för hennes del var att hitta en fars med cirka tio komiska karaktärer, det vill säga med ett lämpligt antal roller för skådespelarna som stod till buds.

– Största delen av skådespelarna från i fjol fortsätter, och det gjorde mitt jobb lättare. Då jag hittade brittiska Derek Benfields pjäs En fru för mycket visste jag att jag hittat rätt.

Pjäsen är en klassisk fars med snabba scenbyten och smarta repliker som fyras av i rask takt. Skådeplatsen är ett kaotiskt hem och kalabaliken är ett faktum då huvudpersonen, en självgod programledare på teve spelad av Jermo Grundström, får oväntat besök i form av tevebolagets chef (Erik Snellman). Det ska pratas karriär men det vill sig inte bättre än att det blir en massa spring i dörrarna.

Det känns väldigt roligt att ha musik i pjäsen.

Vem är den säregna grannen som dyker upp i tid och otid? Vem är damen i soffan, hon med de långa benen? Som det brukar sig i farser blir det en massa spring i dörrarna och då en liten, vit lögn byggs på med flera är showen plötsligt i full gång och fruarna alltför många: Vem är riktigt fru till vem?

Levande musik

FAKTA

En fru för mycket

Sätts upp i sommar på Postbackens arenateater.

Premiär onsdagen den 15 juni klockan 18.

Regissör är Katarina Stolt. I rollerna ses Jermo Grundström, John Whitesmith, Sarah Haglund, Erik Snellman, Mia Lybeck och Charlotta Liitiäinen.

Övriga föreställningar to 16.6, fre 17.6, lö 18.6, sö 19.6, må 20.6, ti 21.6, ons 22.6, må 27.6, ti 28.6, ons 29.6, to 30.6, samtliga klockan 18. Kaffestugan öppnar kl. 17.

Biljetter kontant 15/10 euro. Förköp via tfn 045–168 6097.

I Postbacken-versionen av En fru för mycket har Katarina Stolt infört levande musik som ett centralt element i farsen. En tvåmannaorkester bestående av Bo Träskelin och Lasse Lönnroos ackompanjerar handlingen på dragspel respektive kontrabas, och vissa karaktärer får till och med en egen signaturmelodi.

– Det känns väldigt roligt att ha musik i pjäsen, säger Stolt.

Duon Träskelin & Lönnroos bjuder på en rad boleroaktiga stycken – evergreens kan man kalla det – som fungerar som en lugn kontrast till den annars övervägande fartfyllda handlingen. En fru för mycket har spelats otaliga gånger, bland annat i Sverige, men aldrig tidigare med musikinslag som en del av farsen. Det är ett upplägg som Katarina Stolt tror starkt på.

– Det blir ett fint samspel mellan skådespel och musik.

Övar för fullt

Övningarna med teaterensemblen pågår för fullt på Postbacken, och ur regissörssynvinkel är utgångsläget det bästa möjliga i och med att flera av skådespelarna som var med i fjol är med igen. En del är proffs, andra glada amatörer. Utöver Jermo Grundström ska John Whitesmith, Mia Lybeck, Sarah Haglund och Charlotta Liitiäinen locka publiken till skratt också i sommar. Ny i gänget är däremot Erik Snellman, före detta radioprofil på Rundradion, som gör sommarteater för första gången.

Postbackengänget flaggar för fars, och målet är högt ställt. I fjol spelade man inför knökfulla läktare, så fulla att man blev tvungen att uppmana en del hugade åskådare att återkomma nästa sommar. Nu är vi där och Katarina Stolt vet berätta att biljettförsäljningen redan kommit i gång.

– En fru för mycket är en harmlös, lättsam och lättuggad pjäs som kan njuta av fullt ut och samtidigt glömma bort alla bekymmer för två timmar och lite till.

Postbackens sommarteater är först ut med att sätta upp pjäsen i Finland. Premiär blir det onsdagen den 15 juni.

FARSARTAT. Regissören Katarina Stolt beskriver En fru för mycket som harmlös, lättsam och lättuggad. Hon valde att bjuda på skratt i stället för att problematisera det faktum att det ränner fruar in och ut på Postbackens sommarteater. Bild: Petra Lind