Postbacken presenterar sig för skolelever

HISTORIELEKTION. En del av eleverna från klass 5 b i Generalshagens skola är på väg in i Winters stuga där Marit Björkbacka berättar om husets och föremålens historia. Bild: Carita Liljendahl

I fjol arrangerades kulturpicknick för skolelever för första gången på Postbacken. Då bjöds elever från lågstadier i Borgå in. I år står Lovisaskolorna på tur.

I god tid innan halv tio då bussen från Lovisa med elever från Generalshagens skola ska anlända till Postbacken står Marit Björkbacka och väntar på sina gäster. Hon är verksamhetsledare för Postbackens garantiförening och hade dagen innan gjort fyra guidningar för 71 barn från Sävträsk skola.

Det var föreningens ordförande Katarina Stolt som kläckte idén om att Postbacken kunde marknadsföra sig för skolelever från Borgå och Lovisa. I fjol besöktes den kulturhistoriska platsen av 540 elever och lärare under bara ett par veckors tid. Garantiföreningen har sökt och beviljats ekonomiskt stöd av olika fonder för att sin tur kunna bjuda på bussturerna åt skolorna.

– Det här är ett sätt att nå ut till många personer med information om Postbacken, säger Björkbacka. För många Lovisaskolor är det en ny sak att få göra besök här.

Namnet Postbacken härstammar från 1600-talet då Svea rike fick ett ordnat postväsende

Då Björkbacka frågar eleverna från Generalshagens skola hur många som känner till platsen sedan tidigare räcker ganska många upp handen. Men för många är besöket på Postbacken i Illby det första.

Inne på Postbackens område delas eleverna upp i grupper. Björkbacka är ensam om att guida barnen så en del av dem får röra sig fritt på området med sina lärare medan andra turvis i grupper får besöka stugorna.

Marit Björkbacka berättar om backstugusittarna som bott på Postbacken. Många av dem var hantverkare. Namnet Postbacken härstammar från 1600-talet då Svea rike fick ett ordnat postväsende. I Illby grundades ett gästgiveri och 1638 uppstod en postlinje mellan Åbo och Viborg. När postväskan kom skulle postbonden omedelbart föra den vidare till följande postbonde eller postkontor.

Inom de närmaste dagarna får Postbacken besök också av elever från Pernå kyrkoby skola, från Haddom skola, Forsby skola och Tessjö skola.

Nästa år gör Postbacken troligen en storsatsning och bjuder in de finska lågstadierna i Borgå. Då blir antalet barn som besöker platsen extra stort.