Postapokalyptiska stämningar i Kaplansgården

FILMINSPIRATION. Filmer om världens undergång har inspirerat Jenni Karhapää. Bild: Cecilia Kristjankroon

Jenni Karhapää synar ett postapokalyptiskt samhälle bland annat genom muterade djur i strålningsförorenade förorter.

Gränsland heter Tammerforskonstnären Jenni Karhapääs apokalyptiskt inspirerade utställning i Galleri Gamla Kaplansgården. Medan dystopier handlar om en värld som spårat eller håller på att spåra ur utspelas postapokalypser i en omgivning där samhället, så som vi känner till det, har kommit till vägs ände.

En av de tidiga postapokalyptiska böcker som blev film 1959, två år efter att boken utkom, var Nevil Shutes På stranden. Genren har i det närmaste exploderat efter det och till mera kända filmer hör bland annat våldsutgjutelserna i Mad Max-serien, den mera återhållsamma Vägen och den rentav litet romantiska animationen Wall-E.

– Tematiken i mina målningar bottnar i min passion för filmer om världens undergång såsom Mad Max. Samma sak hittas i Fall out och flera andra liknande spel, säger Jenni Karhapää.

När man ser på Karhapääs konst är ändå inte domedagsvibrationerna det man i första hand kommer att tänka på. Landskapet, med hus där fönstren gapar svarta mot åskådaren, ligger visserligen öde. Men man skymtar också hundar och andra djur som driver omkring i en av kärnvapen besmittad värld där människan inte längre existerar.

POSTAPOKALYPS. Jenni Karhapääs undergångslandskap med häst. Bild: Cecilia Kristjankroon

Skickliga dukar

– Tanken är att med konstens som stilmedel få människan att stanna upp och fundera. Vart är vi på väg?

Det dystra grundbudskapet har konstnären luckrat upp genom att föra in ofta klara, ljusa färger och ibland några humoristiska slängar i kompositionen.

– Med färgerna försöker jag skapa en kontrastverkan, säger Karhapää.

Målningarna är skickligt komponerade, tematik, färgsättning och ett helhetstänkande bidrar till en intressant konstupplevelse.

Jenni Karhapää blev visuell artesan i Outokumpu 2007 samt avlade yrkeshögskoleexamen i konst vid Tammerfors yrkeshögskola 2015.

Hon har deltagit i grupputställningar sedan 2010 och hållit separatutställningar från och med 2012, huvudsakligen i Outokumpu och Tammerfors. Karhapää ställer också ut på Voipaala konstcentrum i Valkeakoski i år.

Gränsland är hennes första presentation i Borgå.

Jenni Karhapääs målningar i olja och akryl.

Konstnären bor och verkar i Tammerfors. Född i Outokumpu 1984.

Utställningen hålls på Gamla Kaplansgården 6.4. – 29.4. kl. 10–16. Fritt inträde.

Mer läsning