Positivt poddprat för unga. En viruspandemi kan leda till någonting gott

PODD PÅ GÅNG. I ett rum i Zentra spelas podden in. Karin Strengell (från höger), Petra Backman och Charlotta Österberg får hjälp av Mats Holmström med tekniken. Bild: Kristoffer Åberg

Ungsnack är en ny podd vars tema är välmående. Tre ungdomsarbetare har skapat den tack vare att de inte har haft möjlighet att träffa ungdomar.

– Avsnitten är mellan 15 och 35 minuter och det är en stund där man kan koppla av medan man till exempel cyklar till skolan eller går ut med hunden, säger Karin Strengell.

Trion bakom podden är Charlotta Österberg, Karin Strengell och Petra Backman. Podden riktar sig till ungdomar. Deras tema är välmående och de pratar om temat på olika sätt i varje avsnitt.

Egna erfarenheter

I första avsnittet, som har rubriken Vem är det egentligen som pratar, diskuterade ungdomsarbetarna sina jobb, varför de blev ungdomsarbetare, och om hur de själva hade det i skolan. När de gick i skolan tyckte de att det fanns en social press, att höra till ett gäng, samma press finns även i dag och ungdomar upplever den fortfarande. I podden pratade de även om vad som får dem själva att må bra. Det som de lyfte upp var vikten av att hitta något positivt varje dag och inte bara fokusera på det som händer i världen just nu.

En av de viktigaste uppgifterna som vi ungdomsarbetare har är att prata om välmående med ungdomar.

– En av de viktigaste uppgifterna som vi ungdomsarbetare har är att prata om välmående med ungdomar. Det vi pratar om i podden kan få ungdomar att reflektera över det, säger Charlotta Österberg.

Ungdomsarbetarna har varit anträffbara under våren trots coronakrisen och jobbat helt som normalt. De hade inte möjlighet att träffa ungdomarna på samma sätt men de höll ändå kontakten med ungdomar. Ungdomar kunde skicka Whatsappmeddelande till ungdomsarbetarna eller träffas på en promenad.

– Kontakten med ungdomarna under våren fungerade bra och för oss är det viktigt att unga har någon som stöder dem, säger Charlotta Österberg.

Podd för alla

De ämnen som ungdomsarbetarna pratar om berör alla trots att det de pratar om är från ett kvinnligt perspektiv. Ifall de skulle prata om ämnet ur ett allmänt perspektiv skulle podden inte vara lika personlig och de skulle inte kunna berätta om saker från deras egna privatliv. De tänker bredda lyssnarmängden genom att ta med en expert på just det ämnet de pratar om.

– Det är svårt att säga ifall podden når ut till pojkar men vi skulle också kunna bjuda in en manlig ungdomsarbetare för att få åsikter och tankar från det manliga perspektivet, säger Karin Strengell.

Görs av Karin Strengell, Petra Backman och Charlotta Österberg.

Utkommer en gång i veckan.

Avsnitten är mellan 15 och 35 minuter.

Om man har förslag på teman för podden, kontakta Charlotta Österberg, telefonnumret är 040 860 4585.

Podden hittar man på Soundcloud.

Ungdomsarbetarna har hittills fått bra respons på de första avsnitten och har upplevt att ungdomar har uppskattat podden. De hoppas att podden kan utvecklas med tiden, och de blir bättre på det de gör för varje avsnitt. Podden spelas in i ett studiolikt rum i ungdomslokalen där de sitter och spelar in avsnitten, ljudet och kvaliteten är bättre. De började först med inspelningen i ett av de minsta rummen i Zentra, ungdomslokal i Borgå.

Vad vill du höra?

Ungdomar kan själva påverka vad ungdomsarbetarna pratar om i podden genom att ta kontakt med dem, hittills har ingen gjort det. Ungdomar kan även i framtiden delta i podden och prata om det aktuella ämnet i det avsnittet.

Podden utkommer ut en gång i veckan, med undantag när ungdomsarbetarna har semester. Man kan hitta podden Ungsnack på Soundcloud, en plattform online där man kan lyssna på musik och poddar med mera.