Porvoon Teatteri gör komedi om ensamhet

DUO PÅ SCEN. Marco Ziello (t.h.) och Thomas Pryke samarbetar med komiska förtecken på Porvoon Teatteris scen. Yksinäisyys oven takana visas den 25 och 26 februari. Bild: Kristoffer Åberg

Den italienska commedia dell'arte-mästaren Marco Ziello och mångsidigare komikern Thomas Pryke samarbetar i komedins tecken på Porvoon Teatteri.

Pjäsen går under namnet Yksinäisyys oven takana, ungefär bakom dörren bor ensamheten, är en komiskt präglad helhet som innefattar två föreställningar. Den gemensamma nämnaren för bägge scendelarna är ensamhet; ensamhet som beror på att man lever i virtuella världen i stället för den reella och ensamhet som beror på att man har svårt att släppa andra människor in på livet.

Marco Ziello och Thomas Pryke närmar sig ensamhetsproblematiken med humor. I stället för att gräva ner sig i, det i och för sig dystra temat, väljer de att fokusera på dörren – den som finns i pjäsnamnet. Dörren symboliserar det nya och okända, möjligheterna till ett nytt liv, bortom ensamhetens fängsel.

Marco Ziello har gästat Porvoon Teatteri flera gånger tidigare, senast 2015 regisserade han den commedia dell'arte-inspirerade pjäsen Mahtava Markkanen. I anslutning till Borgåbesöken har han också utbildat teaterns skådespelare i den i traditionella, italienska teaterformen. Ziello sågs också som skådespelare i sommarföreställningen Mustalaisleiri som teatern satte upp år 2013.

Thomas Pryke har verkat såväl som skådespelare som regissör. I Borgå har han spelat tomten Aapeli, i andra sammanhang har han bland annat sett som Birk i Ronja Rövardotter.

Allvarsamt

Yksinäisyys oven takana ges i två föreställningar, den 25 och 26 februari, och efter det laddar Porvoon Teatteri upp inför vårens andra – och allvarsammare – premiär. Valtakunnanministeri heter pjäsen som baserar sig på Heikki Hakamies manus. Pjäsen utspelar sig i juli 1941 vid fronten i norra Karelen samt under julnatten 1943 i närheten av Rovaniemi.

Händelserna kopplas samman med "Hitlers arkitekt", tredje rikets rustningsminister Albert Speer. Nyutnämnd efter föregångaren Fritz v. Todts plötsliga död i flygplanskrasch, gjorde han bland annat en snabbvisit till Lappland 1943. I föreställningen lyfter Heikki Hakamies fixpunker ur Speers liv, till exempel hans vägran att verkställa Adolf Hitlers order om att förstöra alla Tysklands städer som undgått de allierades bombningar.

Valtakunnanministeri har urpremiär den 15 mars på Porvoon Teatteri och ges ytterligare fem gånger fram till den 1 april. Den regisseras av Tuovi Putkonen medan Anne Ratia har hand om scenografi och kostym och Sanna Saarnio om maskeringen.

FAKTA

Yksinäisyys oven takana

Marco Ziellos & Thomas Prykes föreställning ges lördagen den 25 februari kl. 19 och söndagen den 26 februari kl. 15 på Porvoon Teatteri, Fänriksgatan 4.

På scenen ses Marco Ziello och Thomas Pryke i pjäsen som räcker cirka 1 timme.

Biljetterna kostar 15/10 euro. Förhandsbokningar via Porvoon Teatteri 040-571 0680.