Porvoo Jazz Festival satsar fullt ut – "Det blir festival på något sätt"

HÅLLER TUMMARNA. Porvoo Jazz Festivals konstnärliga ledare Jaska Lukkarinen och producenten Elina Brooks hoppas att coronaläget ska medge att jazzfestivalen ordnas inför fysisk publik på Gamla 123 i Borgå. Bild: Kristoffer Åberg

Jazz eller inte jazz? Den frågan har arrangörerna bakom Porvoo Jazz Festival bollat fram och tillbaka under de senaste coronamånaderna. Svaret i det här skedet är jazz och den 25–27 september blir det festival i Borgå enligt beprövad modell, med ett varierat artistgarde.

– Vi bestämde oss för att ordna festivalen oberoende av hur coronaläget ser ut längre fram i höst. Går det inte att fylla Gamla 123 med folk så hittar vi en tryggare lösning, säger Elina Brooks, producent för årligen återkommande Porvoo Jazz Festival.

Längtan efter att samlas med likasinnade, att lyssna på livemusik, att få uppträda med jazz, blev helt enkelt för stor och det är med sann glädje som festivalarrangörerna dukar upp en varierad konsertpalett med något för alla smaker. "Jazz" behöver ingalunda översättas som "svårt" menar konstnärliga ledaren Jaska Lukkarinen.

– Är jazz så svårt att greppa? Jag tycker inte det, fast det beror förstås på vem man frågar, säger han och tillägger:

– Vi bjuder publiken på det bekanta och bekväma, men den som gillar krävande jazz hittar nog också sina konsertfavoriter.

Är jazz så svårt att greppa? Jag tycker inte det, fast det beror förstås på vem man frågar.

Nytt och jazzigt

Lukkarinen lyfter fram sångerskan och skådespelerskan Maria Ylipääs gästspel som ett exempel på en konserthelhet som rör sig bortom de typiska jazzsfärerna. Det vankas bland annat teatermusikens klassiker och finsk musik som fått en tondräkt där dragspelet, kontrabasen och gitarren får plats.

– Jag hörde ett rykte om att Maria gjort ett fantastiskt framträdande med nytt och jazzigt material och ringde henne direkt. Det blev napp, säger Jaska Lukkarinen förtjust.

Ordnas i Borgå den 25–27 september.

Artister: Max Zenger Globus, Timo Lassy & Teppo Mäkynen, Maria Ylipää, Kari Ikonen Solo, Markus Niittynen Quartet, Signe, Dalindéo, Antti Lötjönen & Ville Herrala Duo.

För mera information se www.porvoojazzfestival.com.

Ett annat kvinnligt utropstecken på Gamla 123 är den vokaldrivna jazzgruppen Signe som formas av fyra kvinnliga musiker: sångarna Riikka Keränen, Selma Savolainen och Josefiina Vannesluoma samt Kaisa Mäensivu som både sjunger och trakterar kontrabasen.

– Det här är en spännande kvartett vars stjärna är starkt i stigande. Det är också jättefint att kvinnliga musiker får ta plats inom jazzen, som trots allt traditionellt sett är en mansdominerad genre.

Föregångarsextett

Trumslagaren Lukkarinen kliver också upp på scenen tillsammans med en av den finska jazzens föregångare, Dalindéo. Sextetten, under ledning av tonsättaren och gitarristen Valtteri Laurell Pöyhönen, släppte nya albumet Dark money precis innan coronaepidemin slog till, och nu får bandet äntligen köra den nya musiken live.

Det är inte dag för tidigt att återse publiken om man får tro Jaska Lukkarinen.

– Alla spelningar tog slut i mars som mot en vägg. Jag ser verkligen fram emot att uppträda igen, säger han. Publiken får nog också höra annat än enbart ny musik av Dalindéo, favoriter från Kallio-albumet kommer vi säkert också att damma av.

I samband med Porvoo Jazz Festival har jazzvännerna också möjlighet att se den inhemska jazzens fixstjärna, saxofonisten Timo Lassy, som den här gången uppträder uppbackad enbart av trumslagaren Teppo Mäkynen. I fjol kom duons kritikerrosade debutalbum, och Borgåpubliken kan vänta sig en lite rivigare och mer lättillgänglig helhet än vanligt.

SPELPLATS. Jaska Lukkarinen och Elina Brookspåpekar att festivalplatsen Gamla 123, med tre tidigare biosalar och en källarlokal i samma byggnad, öppnar upp för tryggare spelningar. Två konserter ges i Konsthallen. Bild: Kristoffer Åberg

Flexibelt upplägg

DJ Bunuel, Måns Strömberg, hör för sin del till jazzhelgens allt-i-allon. Han axlar rollen som MC – ceremonimästare – och snurrar skivor där det behövs.

Festivalupplägget med tre tidigare biosalar, en källarlokal (som tidigare var krog) i samma byggnad och flera ingångar öppnar upp för en hel del möjligheter visavi publikmängder och säkerhetsavstånd. Precis som tidigare kör banden två gigs per kväll i Gamla 123 – det ger publiken möjlighet att upplever mer musik per kväll.

Utöver det fungerar Konsthallen som jazzforum för en helg.

I galleriet i Konstfabriken uppträder Kari Ikonen som här till Finlands mest erkända jazzmusiker. Det blir en solokonsert som tar avstamp i det nya pianoalbumet Impressions, improvisations & compositions som släpps i slutet av augusti.

Alla spelningar tog slut i mars som mot en vägg. Jag ser verkligen fram emot att uppträda igen.

Unikt i gallerimiljö

Stoppet i Borgå är en del av skivsläppsturnén och som kuriositet kan man nämna att Ikonen färdas miljövänligt på cykel mellan konsertplatserna.

– Kari har lovat att bjuda på unikt material, säger Elina Brooks och tillägger:

– Samma gäller kontrabasisterna Antti Lötjönen och Ville Herrala som i Konsthallen gör en duokonsert tillsammans för allra första gången.

Coronasituationen i slutet av september kan man inte sia om i det här skedet, men arrangörerna hoppas att Porvoo Jazz Festival ska kunna ordnas inför publik, på något sätt. Blir det inte spel musik inför fysiskt närvarande publik så får jazzvännerna hålla till godo med strömmade konserter.

– Det blir festival oavsett, försäkrar Brooks.

Porvoo Jazz Festival har ordnats varje höst sedan 2013.

Mer läsning